Conflict op conflict. Oekraïne, Gaza, Iran dat Israël bestookt. Desondanks lijken financiële markten niet erg aangedaan. Beleggers hebben wel betere dingen te doen dan bang zijn voor oorlog, lijkt het. Hoe kan dat? APG’s hoofdeconoom Thijs Knaap beantwoordde gisteren in het beleggerspanel op BNR Nieuwsradio deze vraag.
“Om je te wapenen tegen geopolitieke risico’s doen veel beleggers aan hedging, wat niet meer of minder is dan het afdekken van een financieel risico van een investering door middel van een andere investering”, legt Knaap uit.
Klassieke hedges voor beleggers vormen een veilige haven in tijden van verhoogde turbulentie op de markt. In het verleden vervulden bijvoorbeeld Amerikaanse staatsobligaties die rol. “Maar het gekke is dat juist die obligaties het nu niet zo goed doen, terwijl er toch voldoende aan de hand is. Goud daarentegen is sinds eind september met 25 procent in prijs gestegen.”
Stijgende inflatie
Volgens Knaap kan dit een gevolg zijn van de toenemende zorgen over een stijgende inflatie. “Als geld minder waard wordt, loopt de vraag naar goud vaak op. Maar goud is ook een hedge tegen instabiliteit. Als je geen overheid meer vertrouwt, of je weet niet zo goed wat er gebeurt, dan kan goud je portefeuille stabiliseren.”
Opvallend is het feit dat China de afgelopen periode één van de grootste kopers van goud was. Volgens Knaap een teken aan de wand. “Als je ruzie hebt met de Amerikaanse regering, dan kun je maar beter niet je geld in Amerikaanse ‘treasuries’ hebben. We hebben gezien dat die tegoeden ook bevroren kunnen worden. De zoektocht van beleggers naar een andere veilige asset wakkert de vraag naar goud aan.”
Thijs Knaap ging bij het beleggerspanel op BNR Nieuwsradio ook in op het cijferseizoen, de beursgang van investeringsmaatschappij CVC Capital Partners en op de samenwerking die APG is aangegaan met GPIF, het Japanse overheidspensioenfonds en tevens het grootste pensioenfonds ter wereld. Luister de uitzending hier terug