De eerste grote Amerikaanse banken publiceerden afgelopen vrijdag hun kwartaalcijfers, en die vielen Thijs Knaap niet tegen. Dat zegt de hoofdeconoom van APG tijdens het beleggerspanel van BNR Zakendoen. “In het eerste kwartaal hadden we natuurlijk een kleine bankencrisis in de VS, waar vooral de regionale banken het slachtoffer van werden. Banken als JPMorgan en Citigroup, die vrijdag hun cijfers bekendmaakten, kunnen de stijgende rente goed aan, vallen niet zomaar om en zijn zelfs groter geworden. Klanten haalden namelijk hun geld weg bij de kleine banken en stalden het bij de grote.”
Volgens Knaap waren de verwachtingen over de cijfers niet bepaald hooggespannen. Dat ze meevallen, is daarom goed nieuws. “Toegegeven, de cijfers zelf zeggen weinig over hoe het gaat met de productie in de industrie of de conjunctuur in China, maar het vormt toch een belangrijke economische voorwaarde. Gaat het met de banken niet goed, dan ontstaat er een economische crisissfeer.”
Een ander onderwerp dat werd besproken waren de goede beleggingsresultaten van het afgelopen half jaar. Dat kan eraan liggen dat de huidige economische tegenwind, denk aan de renteverhogingen van centrale banken en de energiecrisis, gewoon niet zo sterk is en de economie op eigen kracht doordendert, aldus Knaap. “Een tweede reden kan AI zijn. Dat lijkt in ieder geval deels te kloppen, want als je kijkt naar waar de koersstijging van het eerste half jaar vandaan komt, dan komt ongeveer 8 van de 13 procent op rekening van de ‘Magnificent 7’, de zeven grootste AI-bedrijven (waaronder Apple, Microsoft en Tesla, red.). Als derde reden noemt mede-panellid Mary Pieterse-Bloem (Head of Investment Office bij Rabobank) het grote vertrouwen dat aandelenbeleggers hebben “dat centrale banken het hele smalle pad kunnen bewandelen van renteverhogingen om de inflatie te beteugelen zonder de economie in een economische recessie te duwen.”
De volledige uitzending van het BNR Beleggerspanel vind je hier.