De zittingstermijn van de president van De Nederlandsche Bank (DNB) zou zeven jaar moeten blijven. Dat zegt Thijs Knaap (hoofdeconoom bij APG) tijdens het beleggerspanel van het radioprogramma BNR Zakendoen.
Eelco Heinen, de demissionaire minister van Financiën, wil de ambtstermijn van de DNB-president terugbrengen tot een termijn van vijf jaar, met een mogelijke herbenoeming voor nog eens vijf jaar. Heinens wens is mede gebaseerd op geluiden uit de financiële sector, waar wordt gevreesd dat de huidige zittingstermijn van maximaal twee keer zeven jaar tot tunnelvisie zou leiden. Knaap zegt daarover: “De sector zou hier geen doorslaggevende stem in moeten hebben. DNB is ook toezichthouder, en daarom nooit zo populair.”
Voor Knaap staat DNB voor “rigide standvastigheid. Dat is belangrijk, want een centrale bank moet vooral geen gekke dingen doen.” De hoofdeconoom prijst toch ook de flexibiliteit die Klaas Knot – tot gisteren DNB-president – liet zien tijdens zijn twee ambtstermijnen. “Vooral bij de belangrijke vraag wat te doen als de economie helemaal stilvalt: bezuinigen of juist uitgeven. Knot begon als begrotingshavik, maar vertelde in interviews afgelopen weekeinde dat zijn denken zich op dat vlak heeft ontwikkeld. Door schade en schande hebben we geleerd dat investeren soms verstandiger is dan bezuinigen. Dat hadden Nederland en Duitsland dan ook kunnen doen tijdens de Europese schuldencrisis. Die les is tijdens de coronacrisis gelukkig toegepast.”
Naast Thijs Knaap was Simon van Veen (fondsmanager bij het Sustainable Dividends Value Fund) te gast in het beleggerspanel. Beiden gingen verder in op de koers van sportkledingfabrikant Nike, de aanstaande overname van het Amerikaanse deel van TikTok en de strijd die president Trump voert tegen Jerome Powell, de voorzitter van het stelsel van Amerikaanse centrale banken.