“Pensioen had niet echt mijn aandacht. Nu wel”

Gepubliceerd op: 11 november 2024

Jongeren en pensioenen; het is niet altijd een gelukkig huwelijk. PensioenLab brengt daarin verandering. APG’ers Maurice Berende en Robin Frusch gingen als kennisbegeleiders recent met studenten aan de slag over vraagstukken als ‘kleur bekennen’ over het stembeleid van fondsen en hoe jongeren kunnen worden betrokken bij hun pensioen en de Wtp. Wat zijn de ervaringen van ‘student’ Gideon Rodenburg met dit missionariswerk van onze collega’s?

 

 “Via mijn pensioenfonds ABP ontving ik een folder over PensioenLab. Ze zochten deelnemers. Nou, dat is wel iets voor mij, dacht ik”, zegt Rodenburg. Hij is medewerker arbeidsvoorwaarden aan de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht en wilde zich graag verdiepen in de pensioenmaterie. “Pensioenen hadden niet echt mijn aandacht, terwijl ik er tijdens mijn werk natuurlijk wel vragen over krijg. Met name van oudere collega’s op de universiteit die de pensioengerechtigde leeftijd naderen. Dat zijn vooral algemene vragen. Zo van: wat biedt Universiteit Utrecht de oudere medewerker aan als begeleiding in het nadenken over het leven na pensionering? Welke trainingen of cursussen zijn hiervoor beschikbaar? Maar als het te technisch wordt, verwijzen wij hen door naar het fonds, in ons geval ABP.”

Jongeren betrokken krijgen
Rodenburg maakte deel uit van de groep van kennisbegeleider Robin Frusch. Zij gingen aan de slag met het vraagstuk: hoe krijgen we jongeren betrokken bij hun pensioen en de Wtp? “Erg interessant, je ziet ook bij ons op de universiteit dat er onder de jeugd weinig interesse is voor pensioenen. Dat had ik zelf ook niet, ik ben nu 30 jaar en startte pakweg vijf jaar geleden na mijn studie Human Resource Management met werken. Ach, dat het pensioen goed is geregeld, is mooi, dacht ik altijd. Maar verder was het nou niet dé arbeidsvoorwaarde waarom ik voor de universiteit koos. Ook bij de start van mijn baan op de HR-afdeling was dat nog niet zo.”

 

Andere kijk gekregen
Toch kreeg Rodenburg hierop gaandeweg een andere kijk. “Die flyer van ABP kwam als geroepen, maar ik had er ook wel wat vragen over. Wat is de precieze invulling van het programma? Wat als ik op een dag waarop we moeten samenkomen, niet kan? Daarover ben ik uitgebreid geïnformeerd. Daarna was ik ervan overtuigd dat deelname aan het PensioenLab-traject voor mij van meerwaarde is.” In de groep van Rodenburg zitten andere ‘jongeren’, allemaal actief in het pensioenwerkveld. “Ik had de minste kennis en moest erg wennen aan al het vakjargon. Ik heb zo nu en dan moeten googelen”, lacht de HR-medewerker van de universiteit.

 

Onderzoek gedaan
Het beantwoorden van de vraag hoe de pensioenwereld jongeren betrokken krijgt bij hun pensioen en de Wtp, startte met een onderzoek, vertelt Rodenburg. “Daaruit bleek dat er vooral zakelijke informatiebrieven van werkgevers en pensioenfondsen worden verstuurd, of reclames die gericht zijn op oudere generaties. Maar we hoorden ook van de jongeren zelf dat deze vormen van communicatie niet aanslaan.” Ook werd er onderzoek gedaan naar de communicatie met betrekking tot de Wtp. Waarom? Omdat met het ingaan van de Wtp een aantal zaken verandert die ook voor young professionals van belang zijn. “Want als je op tijd over je pensioen nadenkt heb je meer tijd om een eventuele misstand, bijvoorbeeld een pensioengat, te corrigeren”, weet Rodenburg.


Verrast

De uitkomsten van de enquête hebben hem enigszins verrast. “Brieven en reclames werken niet, wat dan wel? Je zou denken dat je de jeugd vooral via de socials bereikt. Maar uit onze enquête blijkt dat jongeren het liefst worden geïnformeerd via korte filmpjes met de meest relevante informatie per onderwerp. Verder ontvangt een deel graag informatie via een nieuwsbrief of bijeenkomst. We zien ook dat jongeren het belangrijk vinden dat degene die de informatie overbrengt een expert is, het liefst een jongere met wie ze zich kunnen identificeren.”

Leervol traject
Rodenburg blikt terug op een leerzaam traject. “Ik heb kennis opgedaan en draag nu meer pensioenbagage bij mij dan ooit tevoren. Daarnaast heb ik mijn netwerk verruimd.” Het is hem zo goed bevallen dat hij ook collega’s in zijn team bij de universiteit heeft geïnspireerd. “Voor de komende trajecten van PensioenLab hebben verschillende collega’s zich ingeschreven. Deels vanwege mijn enthousiasme. Leuk toch?”

Drieluik

Dit verhaal maakt onderdeel uit van een drieluik, waarin naast collega’s en studenten worden geïnterviewd over hun deelname aan het PensioenLab-traject. Het PensioenLab is een initiatief van de jongerenvakbonden CNV Jongeren, FNV Young & United en VCP Young Professionals. Met de ‘denktank’, waarin ook APG-collega’s als Maurice Berende en Robin Fruchs zijn vertegenwoordigd, laten zij jongeren kennismaken met het pensioenstelsel en nadenken over actuele pensioenvraagstukken. De deelnemers presenteren aan het eind van het traject hun ideeën en adviezen aan de pensioensector. En zorgen er zo voor dat de stem van jongeren en hun belangen ook worden vertegenwoordigd in de landelijke pensioendiscussie. Lees hier het eerder verschenen interview met APG'ers en kennisbegeleiders Maurice Berende en Robin Frusch.