APG heeft een bewogen jaar achter de rug. Het succesvol overzetten van Pensioenfonds Werk en (re)Integratie (PWRI) en het eigen pensioenfonds PPF APG naar de nieuwe regels voor pensioen was een absoluut hoogtepunt, stelt CEO Annette Mosman van APG bij de publicatie van het jaarverslag. Aan de andere kant luidde 2024 voor APG ook een nieuw tijdperk in met de aankondiging van de ontwikkeling van Strategie 2030, nieuwe beleggingsmandaten en een scherpe focus op kosten.
“Het maakt mij trots dat we als eerste uitvoerder met een substantieel aantal deelnemers zijn overgestapt naar het vernieuwde stelsel”, zegt Mosman aan het begin van het interview. Dat vernieuwde stelsel en de overstap van PPF APG en PWRI naar de nieuwe regels voor pensioen, drukten volgens haar ‘vanzelfsprekend’ een stevige stempel op 2024. “De voorbereidingen hebben jaren geduurd en als het dan zover is, is dat spannend. Zeker omdat we gelijktijdig hebben gekozen voor een nieuw polis- en administratiesysteem. Maar alles is succesvol verlopen, zonder noemenswaardige complicaties.”
APG heeft naast de transitie meer om handen gehad in 2024. Hoe houd je focus?
“Er gebeurt geopolitiek veel, onze klanten bewegen, kunstmatige intelligentie is in opkomst; het is in deze tijd de taak van een bestuurder om de zaken in rij en gelid te brengen. Dat hebben wij als raad van bestuur heel duidelijk gedaan door de transitie van de fondsen waarvoor wij werken op één te zetten. Nu de eerste fondsen succesvol zijn overgezet, zijn we alweer druk met de fondsen die in 2026 en 2027 overgaan op de nieuwe regels. Hierin nemen we de geleerde lessen mee. Daarnaast is er nu ruimte voor de ontwikkeling van Strategie 2030, ons financiële model met kostenbesparingen en een focus op digitalisering.”
Strategie 2030 wordt ontwikkeld vanuit de langetermijnvisie op uitbesteding die ABP eind 2024 presenteerde. Volgens die plannen zou APG voor vermogensbeheer single-client moeten gaan opereren en multi-client voor pensioenadministratie en -communicatie. Wat is de status daarvan?
“Wij zullen 2025 grotendeels gebruiken om de APG-strategie 2030 op te stellen. In 2026 start de executie, maar in de eerste jaren zal de focus onverminderd blijven liggen op het overzetten van de fondsen naar het vernieuwde stelsel. Parallel aan de Wtp-implementatie beginnen we met de eerste stappen richting het realiseren van de ambitie voor 2030. Denk dan aan veranderingen bij APG Asset Management op basis van nieuwe investment beliefs van onze klant(en) en aan kostenbesparingen. We doen dit uitsluitend daar waar er geen risico’s ontstaan voor de transitie.”
Kostenbesparingen waren in 2024 een belangrijk speerpunt. Hoe blik je op dat specifieke aspect terug?
“Onze kosten zijn vooral terug te voeren op IT en medewerkers. Vanwege de transitie hebben wij nu een dubbele organisatie staan, die zowel is geënt op de oude als op de nieuwe wetgeving. Dat verandert. Er komen echt grote transities aan in de toekomst. Wij hebben altijd beleggers, actuarissen en juristen nodig, maar we zullen ons anders moeten gaan organiseren door de opkomst van kunstmatige intelligentie én omdat pensioenfondsen dit van ons verlangen. Daarop hebben we in 2024 voorgesorteerd. Zo hebben we de afdeling Marketing & Propositie anders ingericht. Daarbij stelden we onszelf kritische vragen: welke diensten leveren we nu, welke kosten maken we en welke omzet staat daar tegenover? Diensten die we niet meer kunnen verkopen, doen we niet meer. We worden zakelijker. Het is niet altijd meer ‘u vraagt, wij draaien’. Diensten die klanten van ons verlangen, hebben een prijskaartje.”