“Onze ambitie is om de kosten per deelnemer te verlagen”

Gepubliceerd op: 31 maart 2025

APG heeft een bewogen jaar achter de rug. Het succesvol overzetten van Pensioenfonds Werk en (re)Integratie (PWRI) en het eigen pensioenfonds PPF APG naar de nieuwe regels voor pensioen was een absoluut hoogtepunt, stelt CEO Annette Mosman van APG bij de publicatie van het jaarverslag. Aan de andere kant luidde 2024 voor APG ook een nieuw tijdperk in met de aankondiging van de ontwikkeling van Strategie 2030, nieuwe beleggingsmandaten en een scherpe focus op kosten.

“Het maakt mij trots dat we als eerste uitvoerder met een substantieel aantal deelnemers zijn overgestapt naar het vernieuwde stelsel”, zegt Mosman aan het begin van het interview. Dat vernieuwde stelsel en de overstap van PPF APG en PWRI naar de nieuwe regels voor pensioen, drukten volgens haar ‘vanzelfsprekend’ een stevige stempel op 2024. “De voorbereidingen hebben jaren geduurd en als het dan zover is, is dat spannend. Zeker omdat we gelijktijdig hebben gekozen voor een nieuw polis- en administratiesysteem. Maar alles is succesvol verlopen, zonder noemenswaardige complicaties.”

 

APG heeft naast de transitie meer om handen gehad in 2024. Hoe houd je focus?
“Er gebeurt geopolitiek veel, onze klanten bewegen, kunstmatige intelligentie is in opkomst; het is in deze tijd de taak van een bestuurder om de zaken in rij en gelid te brengen. Dat hebben wij als raad van bestuur heel duidelijk gedaan door de transitie van de fondsen waarvoor wij werken op één te zetten. Nu de eerste fondsen succesvol zijn overgezet, zijn we alweer druk met de fondsen die in 2026 en 2027 overgaan op de nieuwe regels. Hierin nemen we de geleerde lessen mee. Daarnaast is er nu ruimte voor de ontwikkeling van Strategie 2030, ons financiële model met kostenbesparingen en een focus op digitalisering.”

 

Strategie 2030 wordt ontwikkeld vanuit de langetermijnvisie op uitbesteding die ABP eind 2024 presenteerde. Volgens die plannen zou APG voor vermogensbeheer single-client moeten gaan opereren en multi-client voor pensioenadministratie en -communicatie. Wat is de status daarvan?
“Wij zullen 2025 grotendeels gebruiken om de APG-strategie 2030 op te stellen. In 2026 start de executie, maar in de eerste jaren zal de focus onverminderd blijven liggen op het overzetten van de fondsen naar het vernieuwde stelsel. Parallel aan de Wtp-implementatie beginnen we met de eerste stappen richting het realiseren van de ambitie voor 2030. Denk dan aan veranderingen bij APG Asset Management op basis van nieuwe investment beliefs van onze klant(en) en aan kostenbesparingen. We doen dit uitsluitend daar waar er geen risico’s ontstaan voor de transitie.”

Kostenbesparingen waren in 2024 een belangrijk speerpunt. Hoe blik je op dat specifieke aspect terug?
“Onze kosten zijn vooral terug te voeren op IT en medewerkers. Vanwege de transitie hebben wij nu een dubbele organisatie staan, die zowel is geënt op de oude als op de nieuwe wetgeving. Dat verandert. Er komen echt grote transities aan in de toekomst. Wij hebben altijd beleggers, actuarissen en juristen nodig, maar we zullen ons anders moeten gaan organiseren door de opkomst van kunstmatige intelligentie én omdat pensioenfondsen dit van ons verlangen. Daarop hebben we in 2024 voorgesorteerd. Zo hebben we de afdeling Marketing & Propositie anders ingericht. Daarbij stelden we onszelf kritische vragen: welke diensten leveren we nu, welke kosten maken we en welke omzet staat daar tegenover? Diensten die we niet meer kunnen verkopen, doen we niet meer. We worden zakelijker. Het is niet altijd meer ‘u vraagt, wij draaien’. Diensten die klanten van ons verlangen, hebben een prijskaartje.”

In het jaarverslag is te lezen dat in 2024 de kostprijs per deelnemer 128 euro bedroeg. Hoe tevreden ben je daarover?
“Er worden nu veel kosten gemaakt vanwege de transitie én vanwege investeringen voor een gezond APG ná de transitie. Ondanks deze kosten is de stijging van de kostprijs per deelnemer in 2024 slechts 11 euro. Die 11 euro komt op het conto van de transitiekosten; de kosten van reguliere dienstverlening bleven gelijk, terwijl lonen en prijzen stegen. De kosten voor de reguliere dienstverlening daalden dus in reële termen. Onze ambitie is om na de overgang naar het vernieuwde pensioenstelsel de gemiddelde kostprijs per deelnemer te verlagen naar een marktconform niveau. Dit is mogelijk als onze pensioenfondsklanten de regelingen vereenvoudigen, APG verder digitaliseert en we een generieke werkwijze doorvoeren in de uitvoeringsprocessen.”

 

Wat is marktconform?
“Als je kijkt naar de huidige marktgemiddelden, dan zitten wij als APG daar met onze kostprijs per deelnemer, rekening houdend met onze schaalvoordelen, nog boven. We willen goedkoper worden, maar wel de APG-kwaliteit blijven leveren. Het is daarbij heel lastig om te zeggen wat straks, na de transitie, de kostenbenchmark is. Iedere uitvoerder en ieder fonds staat ook anders in de wedstrijd. Natuurlijk, we hebben allemaal de operationele kosten en de transitiekosten. Maar de ene uitvoerder houdt vast aan zijn oude systemen, terwijl wij juist kiezen voor nieuwe technologie en een nieuw, geïntegreerd polis- en administratiesysteem. Bovendien weten we ook niet hoelang wij nog het oude en het nieuwe systeem naast elkaar moeten laten functioneren, hoeveel nazorg er na 2027 nog nodig is en wat toezichthouders nu precies van ons verwachten. Veel onduidelijkheid dus, waardoor het lastig is om nu te zeggen wat een marktconforme kostprijs per deelnemer is.”

 

Hoe belangrijk is stakeholdermanagement in alles wat APG momenteel doormaakt en nastreeft?
“Extreem belangrijk. We hebben in de sector en als APG een enorm divers stakeholdersveld; toezichthouders, sociale partners, medewerkers, fondsen, het verantwoordingsorgaan van de fondsen, de raad van commissarissen, et cetera. De crux is dat je blijft samenwerken. Het mooie is; door goed samen te werken, groeit het vertrouwen. En met vertrouwen boek je resultaten.”

 

Volgens de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) van de EU moeten grote niet-beursgenoteerde bedrijven vanaf boekjaar 2025 een duurzaamheidsrapportage bij het jaarverslag voegen. APG koos ervoor om hier al bij boekjaar 2024 mee te beginnen. Vanwaar die keuze?
“Dit is de APG-werkwijze. Kijk bijvoorbeeld naar ons transitieschema voor het vernieuwde pensioenstelsel. Dat is welbewust gekozen. We starten met de kleinere fondsen, later de grotere fondsen. We leren eerst, daar profiteren we van bij het overzetten van de andere fondsen met grotere aantallen deelnemers. Bij CSRD is de denkwijze min of meer hetzelfde. Nu is de implementatie daarvan in het jaarverslag nog niet verplicht, straks wel. Tot die tijd kunnen we leren. Je weet namelijk dat wanneer je een wet vertaalt naar de uitvoering, er discussie is. Het is zelden kristalhelder. Daarom beginnen wij er vroeg mee, gedegen en professioneel.”

Lees alles over het jaarverslag 2024 hier.