"Ons solidaire pensioensysteem is een echt Nederlands fenomeen"

Gepubliceerd op: 22 oktober 2024

Het Nederlandse pensioenstelsel is opnieuw uitgeroepen tot het beste ter wereld. En ook onder de nieuwe regels voor pensioen zal Nederland tot de koplopers blijven behoren. Adviesbureau Mercer kwam voor het 16e jaar op rij met een ranglijst van de beste pensioenstelsels in de wereld. Net als in de afgelopen jaren scoren ook de pensioenstelsels van IJsland, Denemarken en Israël goed.

 

Pensioendeskundige Marc Heemskerk van Mercer noemt ons solidaire pensioensysteem een echt Nederlands fenomeen. “Internationaal is nergens sprake van een solidaire regeling zoals hier. Die solidariteit blijft ook centraal staan onder de nieuwe regels. Op dit punt lijken de huidige en de vernieuwde pensioenregeling op elkaar.”

 

Pensioen zolang je leeft
In Nederland ontvangen gepensioneerden een pensioen zolang ze leven. Dat is volgens Heemskerk lang niet overal zo. De actuaris noemt als voorbeeld Australië, waar hij onlangs mocht uitleggen hoe het bij ons werkt.

 

Uit het onderzoek van Mercer, in samenwerking met beleggersorganisatie CFA Institute, blijkt ook dat gepensioneerden in ons land gemiddeld veel pensioen ontvangen. Nederland scoort het hoogst van alle 48 landen in het rapport als het gaat om het vasthouden van de levensstandaard na pensionering. “De vervangingsratio, die aangeeft wat je aan pensioen ontvangt ten opzichte van het inkomen dat je net voor je pensionering had, ligt bij ons op 93 procent. Dat is gigantisch. Het is belangrijk om erbij stil te staan hoe goed we het hier hebben.”

Zelfs IJsland – de nummer 2 op de ranglijst van Mercer - scoort op dit punt een stuk lager. “Maar het pensioenstelsel van IJsland heeft als voordeel dat het een brede dekking heeft. Zij nemen zzp’ers op in hun systeem. Dus op dat punt presteert IJsland beter dan Nederland.”

 

Stevig fundament
Volgens het rapport is er niet één specifieke oplossing om pensioenstelsels, mede als gevolg van de vergrijzing, een steviger fundament te geven. “Het is aan overheden, beleidsmakers, de pensioenindustrie en werkgevers om samen te werken. Zij moeten er samen voor zorgen dat oudere mensen een levensstijl kunnen behouden die vergelijkbaar is met die tijdens hun werkende leven.”

 

Hoge premie goed voor houdbaarheid systeem
Ook het Nederlandse pensioenstelsel is zoals bekend volop in ontwikkeling. Tussen 1 januari 2025 en 1 januari 2028 stappen we over op de nieuwe regels. Volgens Heemskerk zal Nederland ook daarna goed blijven presteren. “We hebben hoge pensioenen in Nederland door de combinatie van AOW met pensioen. De premie die werknemers samen met hun werkgever betalen is hoog. Daar wordt onder de nieuwe regels niet op ingeboet. Dus dan zit het met de adequaatheid wel goed.”

 

Dat we in Nederland van de vijf werkdagen één dag afdragen voor ons pensioen, maakt dat we een robuust systeem hebben. Dat is in andere landen wel anders, volgens de pensioendeskundige.

 

Niet de prestatie maar het leerproces
Heemskerk wil nog wel benadrukken dat de ranglijst niet is opgezet om een prijs uit te delen. “Het gaat erom dat we van elkaar leren. Het is goed om te weten hoe het in andere landen werkt.”