Rol overheid
Yolanda: “Het zou mooi zijn als er meer loopbaanflexibiliteit zou zijn. Het moet makkelijker worden om in een bepaalde levensfase parttime te gaan werken. Maar het moet ook normaal worden gevonden dat je daarna weer méér gaat werken. De overheid zou dat meer kunnen stimuleren en de samenleving zou er meer voor open kunnen staan. De fiscale regels zijn daarbij natuurlijk ook belangrijk. Er zijn nu al mogelijkheden om een opgelopen achterstand bij pensioenopbouw weer in te lopen. Zodat je pensioen kunt bijsparen, in een levensfase waarin je misschien weer meer gaat werken dan in eerdere jaren. Als fonds zouden we daar nog meer op kunnen wijzen. En tegelijkertijd zouden ook de fiscale mogelijkheden verder kunnen worden uitgebreid.”
Annette: “Dat vind ik inderdaad belangrijke input voor mijn manifest. We informeren deelnemers via hun uniform pensioenoverzicht (UPO) over wat ze kunnen verwachten. En als dat te weinig is, moeten ze actie ondernemen. Bijsparen. Maar eigenlijk wordt je handelingsperspectief steeds kleiner naarmate je ouder wordt. Daarom moet het mogelijk worden dat het bedrag dat je fiscaal mag aftrekken voor je pensioen, op een latere leeftijd hoger is. Want zo vergroot je iemands handelingsperspectief.”
Rol pensioenfonds
Yolanda: “Wij willen als pensioenfonds nog meer inzicht en duidelijkheid geven – aansluitend op de levensfase waarin iemand zit. En bewustwording creëren, met name in de fase waarin mensen aan het begin van hun loopbaan staan. Een paar jaar geleden hebben we daarvoor een aansprekend initiatief gelanceerd met de online tool Reality Check maken we onze deelnemers bewust van de financiële gevolgen van keuzes die ze maken. Parttime werken, een huis kopen, scheiden, vul maar in. Reality Check blijkt een schot in de roos, de e-learning wordt zeer gewaardeerd, zeker door de – veelal – vrouwen die er gebruik van maakten.”
Annette: “Jongeren lezen die UPO’s niet, want pensioen is nog ver van hun bed.”
Yolanda: “Klopt. Daar ligt ook een uitdaging om pensioenopbouw op een meer aansprekende en eenvoudige manier helder te maken. Voor veel jongeren staat pensioen niet synoniem voor helemaal stoppen en daarnaast blijven steeds meer mensen langer doorwerken. Dus daar zitten volgens mij ook wel aanknopingspunten. Hoe ga je als pensioenfonds veel meer aansluiten op de hele levensloop?”
Scheiding
Annette: “In je UPO staat nu: dit is uw ouderdomspensioen, mocht u overlijden, dan krijgt uw partner dit bedrag. Dat overzicht krijgt je partner niet, die moet dat via jou te weten komen. Maar de kans dat mensen vóór hun pensionering gaan scheiden, is veel groter. In dat geval moet je later een deel van je pensioengeld afstaan aan je partner. Dat weet niet iedereen. En parttime werkende vrouwen kijken vaak alleen naar het inkomen dat ze nú, met opgroeiende kinderen, nodig hebben en denken als ze het echtscheidingsconvenant gaan tekenen: die pensioenrechten, daar doe ik wel afstand van. Dus dat moeten we ook in een UPO gaan zetten: wat betekent een scheiding voor je pensioen?”
Yolanda: “Ja, dat is één manier en ik zie nog veel meer kansen. We hebben als pensioenfonds het belang van onze deelnemers al goed in het vizier. Het staat centraal bij onze besluiten. Dat willen we vasthouden en verder uitbouwen. Pensioen moet voor iedereen nog veel duidelijker worden. Juist vrouwen zouden eerder moeten nadenken over hun pensioen.”
Annette: “Daar hebben we ook een mooie kans voor als we alle deelnemers straks gaan informeren over wat het vernieuwde pensioenstelsel voor hen betekent.”
Meerwaarde bieden
Yolanda: “Daarom staat dit ook prominent in de strategie van ABP. We willen mensen meer inzicht bieden en dat gaat verder dan wat wettelijk minimaal is vereist. Jonge deelnemers hebben ook aangegeven dat ze het fijn vinden om in een vroeg stadium al te weten hoe dat pensioen er op termijn uitziet. Daar kun je als pensioenfonds samen met je pensioenuitvoerder invulling aan geven.”
Annette: “Wat betreft het bieden van meerwaarde is er nog een wereld te winnen. Zowel in de nieuwe strategie van ABP als in onze eigen strategie vind je hiervoor veel aanknopingspunten. We doen daar nu bijvoorbeeld ook onderzoek naar. We voeren experimenten uit met Geldvinder en Kandoor. Dus de intentie is er. We moeten er op bestuurlijk niveau goed over nadenken hoe we de komende jaren die meerwaarde kunnen bieden. Maar: eerst en vooral moeten we de transformatie naar het vernieuwde pensioenstelsel goed doen. Want als daar iets fout gaat, zijn we het vertrouwen kwijt. En dan is er niemand meer die nog naar je luistert, aan wie je meerwaarde kunt bieden.”
Yolanda: “Helemaal eens! We hebben elkaar hard nodig tijdens de verhuizing naar het vernieuwde pensioenstelsel. En het mooie is ook: als we het goed doen, is het juist een geweldige kans om vertrouwen te winnen.”
Annette: “Dat lukt alleen als je elkaar vasthoudt. Nu de Pensioenwet er is, wordt de druk alleen maar groter. De hele samenleving kijkt naar ons, bij wijze van spreken.”
Yolanda: “We kunnen nog niet alles overzien wat we gaan tegenkomen, maar we delen wel de overtuiging dat we het samen gaan realiseren. Dat vertrouwen geeft energie en dat moeten we voortzetten.”
Annette: “En ondertussen kunnen we natuurlijk wel nadenken over de toekomst. Dat is ook leuk om met z’n allen te doen.”