Céline van Asselt, hoofd fiduciair beheer voor continentaal Europa bij Goldman Sachs, is een van de vrouwelijke leiders in de Nederlandse financiële sector. Wat is in haar ogen het belang van gendergelijkheid in het bedrijfsleven? Hoe krijgt het beleid rondom diversiteit en inclusie bij Goldman Sachs vorm? In een APG Talks interview met Katherine Kucherenko geeft zij de antwoorden en deelt ze haar visie.
“Het start allemaal met het veranderen van de normen”, zegt Van Asselt. Zij doelt op het idee dat vrouwen door gezinsverantwoordelijkheden achterblijven in hun cariere. “Dat wordt altijd maar gedacht, en misschien ook wel verwacht. Dat brengt mij in verwarring. Natuurlijk, je kunt verschillende missies hebben in het leven, maar ga er niet standaard vanuit dat iedere vrouw dezelfde keuze maakt.”
Het goede voorbeeld
Het kost tijd om dit patroon te veranderen, realiseert Van Asselt zich. De Amerikaanse bank geeft daarbij zelf het goede voorbeeld. Binnen Goldman Sachs krijgen vrouwen namelijk alle ruimte om zich te ontplooien. Er is bijvoorbeeld een brede focus op talent en talentontwikkeling. Immers, waarom zou je de helft van het beschikbare talent links laten liggen. “Daar ligt echt een belangrijke focus, net als op de ontwikkeling van promotiepaden om het vrouwelijke talent ook te laten excelleren”, vertelt Van Asselt. Daarbij stelt haar werkgever ook duidelijke streefdoelen voor zichzelf. “In 2025 moet 40 procent van onze VP’s (vice-president) vrouwelijk zijn.”
Bekijk het hele interview hier.