Hoe ga je om met werk en geld voor nu en later? Leef je bij de dag of plan je doelbewust je financiële toekomst? En regel je ‘later’ zelf, of ben je aangesloten bij een pensioenfonds?
Renia Mers (64) wil absoluut uit de bijstand komen.
Renia Mers (64)
Beroep: Beginnend budgetcoach
Werkt wekelijks: 24 uur
Inkomen: Bijstandsuitkering à 1016 euro netto
Spaargeld: Geen
Pensioen geregeld? Ja, pensioen opgebouwd bij vorige banen
Wat doet u voor werk?
“Ik ben zelfstandig budgetcoach. Ik heb me onlangs voor de tweede keer ingeschreven bij de Kamer van Koophandel als ondernemer, met mijn bedrijf My Sweet Steps. Het is de bedoeling dat ik vanaf 1 januari start met het geven van workshops en het maken van budgetplannen voor klanten.”
Wat deed u hiervoor?
“Ik heb 37 jaar fulltime gewerkt bij diverse banken, waar ik me voornamelijk bezighield met klachten en kwaliteit. Toen mijn afdeling werd opgedoekt bij een reorganisatie, heb ik me laten omscholen tot budgetcoach. Maar net nadat ik voor mezelf was begonnen, stortte mijn hele leven in. Mijn relatie ging uit, waardoor ik moest verhuizen uit ons gezamenlijke koophuis, en ik kreeg in de daaropvolgende jaren tot twee keer toe een herseninfarct. Het was een nare, stressvolle periode, waardoor er die eerste keer weinig terechtkwam van mijn bedrijf. Hopelijk wordt het deze keer wél een succes.”
Hoeveel verdient u nu?
“Uit mijn eigen onderneming heb ik nog geen inkomen, daarom krijg ik nu nog een bijstandsuitkering à 1016 euro netto. Daarnaast ontvang ik huurtoeslag en zorgtoeslag, maar daar houd ik natuurlijk niets van over. Mijn laatste salaris bij de bank was ongeveer 2200 euro netto, dus dit nieuwe inkomen is wel even wennen geweest.”
Hoe komt u daarvan rond?
“Als budgetcoach weet je op een gegeven moment zelf ook wel hoe je met geld moet omgaan. Ik geef mezelf een weekbudget van 40 euro, waar ik het mee moet doen. Als het op is, is het op. Nee, dat is niet veel. Maar ik wil geen schulden hebben, dus ik heb geen keus. Ik moet al een jaar of vijf rondkomen van dit bedrag, inmiddels ben ik het wel gewend. Het is moeilijk om uit de bijstand te komen als je er eenmaal in zit. Als je boven de 50 bent word je niet makkelijk ergens aangenomen. Ik heb wel vrijwilligerswerk gedaan, waar ik 100 euro per maand voor kreeg als vergoeding. Maar verder mag je niets bijverdienen, anders word je gekort op je uitkering. Dat ik nu toch kan ondernemen, is dankzij het project ‘parttime ondernemer met een bijstandsuitkering’ van de gemeente Utrecht. Ik ben heel blij met deze mogelijkheid, want dat maakt het wat waardiger om in de bijstand te zitten. Bovendien ga ik ervan uit dat mijn bedrijf een succes wordt."
Wat zijn uw vaste lasten?
“De huur bedraagt 673 euro. Daarnaast heb ik een telefoonabonnement van 28 euro per maand en betaal ik 90 euro aan gas en elektra. Best veel. Aan internet, tv en bellen ben ik 70 euro per maand kwijt. En ik heb, behalve mijn zorgverzekering en WA-verzekering, een begrafenisverzekering à 15 euro per maand.”