“Ik heb mijn gehele studielening belegd om mijn nieuwe opleiding te kunnen betalen”

Gepubliceerd op: 18 augustus 2021

Hoe ga je om met werk en geld voor nu en later? Leef je bij de dag of plan je doelbewust je financiële toekomst? En regel je ‘later’ zelf, of ben je aangesloten bij een pensioenfonds?

Daniel (20) heeft zijn eerste studielening belegd om zijn pilotenopleiding te kunnen bekostigen, met alle risico’s van dien.

 

Daniel Vischjager (20)

Beroep: journalist, customer support agent, piloot in spe

Werkt wekelijks: zo’n 40 uur

Inkomen: 12 tot 20 euro netto per uur

Spaargeld: een paar honderd euro

Pensioen geregeld? nee

 

Wat doe je in het dagelijks leven?

“Ik ben net afgestudeerd aan de School voor Journalistiek en wil na de zomer een pilotenopleiding gaan doen. Piloot worden was een jongensdroom van me, maar het is altijd iets geweest voor ‘later’. Je moet 18 zijn om licenties te kunnen halen en ik was op mijn 16e klaar met de havo. Ik wilde niet twee jaar niks doen en vond journalistiek ook heel leuk, vandaar dat ik me voor deze studie heb ingeschreven. Maar piloot worden lijkt me net even wat spannender. Later zou ik beide beroepen wel willen combineren; schrijven over luchtvaart naast mijn werk als piloot.”

 

De pilotenopleiding kost een ton. Hoe bekostig je die?

“Ik heb sinds dag één van mijn studie journalistiek maximaal geleend bij de Dienst Uitvoering Onderwijs en heb elke cent direct belegd in aandelen. Dat moet natuurlijk allemaal terugbetaald worden, maar daar mag je ontzettend lang over doen en je betaalt geen rente. Ik zit er totaal niet over in de stress. Mijn moeder heeft me geholpen, die belegt zelf voor haar pensioen en weet waar je op moet letten. Ik heb belegd in onder meer Apple, Tesla en beleggingsfondsen. De totale waarde van mijn portefeuille is nu 50.000 euro. De helft heb ik dus al binnen. Ik heb ook cryptomunten die het soms lekker doen. Cryptomunten koop ik vaak samen met mijn moeder. Dan kiezen we er eentje uit, leggen we allebei de helft in en verdelen we de opbrengst. Zo hebben we laatst enorm geprofiteerd van de stijging van Dogecoin. Ik kocht er wat toen die munt 5 cent waard was en verkocht ze op 40 cent. Daar heb ik bijna 6.000 euro winst op gemaakt. Maar bij die crypto’s weet je het nooit, daarom doe ik dat alleen met lage bedragen. Om extra te sparen, heb ik nu al een tijdje twee banen.”

Mijn moeder helpt me, die belegt zelf voor haar pensioen en weet waar je op moet letten

Ben je je bewust van de risico’s van beleggen?

“Jazeker. Ik weet dat ik mijn inleg kan verliezen. Maar als ik kijk naar de beleggingsgeschiedenis van mijn moeder, die net als ik vooral heeft belegd in relatief veilige fondsen, zie ik dat de koersen door de jaren heen omhoog gaan.”

 

Maar wat als alles in de min staat op het moment dat jij het geld nodig hebt voor je studie?

“Dat is een risico dat ik bewust neem. Als dat gebeurt is het jammer, maar ik denk dat het bedrag dat ik dan mogelijk verlies alsnog lager is dan wat ik aan rente had betaald als ik bij de bank een studielening had afgesloten. Ik kan altijd nog geld lenen van de bank, maar dat doe ik liever zo min mogelijk.”

 

Wat doe je voor werk?

“Ik werk freelance op de redactie van iCulture.nl. Ik schrijf over Apple en technologie; twee onderwerpen waarvoor ik een enorm passie heb. Ik krijg als het ware betaald om te schrijven over mijn hobby. Verder werk ik sinds maart van dit jaar als customer support agent bij Fastned, een ander bedrijf dat me aan het hart gaat. En ik heb onlangs gesolliciteerd bij Aviodrome, het luchtvaartmuseum in Lelystad. Als ik daar word aangenomen, zou ik alles bij elkaar zo’n 40 uur per week zoet zijn met werk. Maar al die baantjes sluiten aan bij mijn passies.”  

Wat levert het je op?

“Bij iCulture krijg ik 20 euro per uur, bij Fastned 12 euro per uur. Bij Aviodrome weet ik niet wat ze betalen, dat zal ook wel geen vetpot zijn.”

 

Vind je het genoeg?

“Het zit nog boven mijn ondergrens, al vind ik het wel te weinig. Maar weet je: ik geniet ook van het werk. Dat is ook wat waard. Dan vind ik het niet zo erg dat het financieel gezien niet veel oplevert.”

 

Wat zijn je vaste lasten?

“Omdat ik bij mijn moeder woon heb ik die bijna niet. Ja, mijn telefoonabonnement à 18 euro per maand en een abonnement op Amazon Prime voor een euro of 3. Het is echt tientjeswerk.”

 

Waar geef je veel geld aan uit?

“In ieder geval niet aan kleding, daar geef ik helemaal niets om. Ik heb toevallig net nieuwe schoenen gekocht omdat in mijn oude een gat begon te komen. Ik draag 364 dagen per jaar dezelfde schoenen – alleen als het netjes moet niet – en dat vind ik prima. Ik koop dan ook bewust schoenen die vies en nat kunnen worden, zodat ik ze onder de douche kan schoonmaken. Winkelen voor kleding vind ik het ergste wat er is.

Waar ik wel een zwak voor heb, zijn Apple-producten. Ik heb thuis een grote verzameling aan Apple-zooi, van een oude Macintosh uit 1987 tot de eerste iPhone in perfecte staat. Bij elkaar 65 op zichzelf staande producten, zoals iPhones, MacBooks, iPads en Apple Watches. En alles doet het nog. Ik heb bijvoorbeeld minstens 18 werkende iPhones. Waarom? Vooral omdat ik het superleuk vind, maar ook omdat ik erover schrijf voor mijn werk. Ik denk dat deze hobby me zo’n 1100 euro per jaar kost. Ik schaf niet elke maand nieuwe producten aan, maar ik koop bijvoorbeeld wel elk jaar de nieuwste iPhone. Ik hecht waarde aan mooie spullen. Ik hou van design, mooie apparaten en technologie. Daar geef ik graag wat meer aan uit dan de gemiddelde persoon van mijn leeftijd. Veel leeftijdsgenoten gaan elke week op stap en kopen kleding. Ik drink en rook niet, zo bespaar ik een hoop geld. Ieder z’n ding.”

 

Ik vind sparen stom en nutteloos. Op een spaarrekening staat je geld niets te doen

Hoeveel spaargeld heb je?

“Een paar honderd euro op mijn betaalrekening, de rest zit in mijn beleggingen. Ik vind sparen stom en nutteloos. Op een spaarrekening staat je geld niets te doen, stop het dan op z’n minst in een veilig beleggingsfonds om het een beetje te laten renderen. Je hoeft er amper verstand van te hebben om dat te doen.”

 

Ben je bezig met je oude dag?

“Niet in de zin dat ik actief bezig ben met geld apart zetten of iets dergelijks. Mijn pensioen is nog afhankelijk van zoveel dingen die ik niet weet, dat ik daar nog niet over na kan denken. Als het me lukt om piloot te worden denk ik dat ik verzekerd ben van een goed pensioen. Al kan dat per airline enorm verschillen. Bij een maatschappij als KLM zit het wel goed denk ik, maar bij een Ryanair-achtige maatschappij zal ik een stuk minder hebben. Je verdient sowieso best goed als piloot, maar low-cost carriers zijn niet te vergelijken met de luxere maatschappijen. Als je nog geen vlieguren hebt gemaakt, kun je natuurlijk niet direct aan de slag voor de beste maatschappijen.”

 

Hoe zie je je leven voor je als je met pensioen bent?

“Als ik goed heb verdiend, komt het wel goed. Dan heb ik een mooi huis, een mooie auto en kan ik goed zorgen voor mezelf en mijn gezin. Misschien zit ik dan door mijn werk in Spanje, Portugal of Duitsland. Als piloot moet je eerder met pensioen, ik zou het wel tot die tijd willen doen. En wie weet kan ik daarna nog instructeur worden, of iets totaal anders. Het ligt een beetje aan de carrière die ik tot dan toe heb gehad.”

 

Lees ook het interview met APG's Charles Kalshoven over valkuilen en kansen van particulier beleggen.