Hoe oud je ook bent: vrienden zijn belangrijk. Niet iedereen is echter even sterk in vriendschappen onderhouden of nieuwe vrienden ‘maken’. Het goede nieuws is: dat kun je leren. Zolang je maar niet gelooft in het sprookje van een spontane klik, waarna de rest vanzelf gaat, waarschuwt emeritus hoogleraar en vriendschapsexpert Nan Stevens. “Mensen romantiseren vriendschap eigenlijk net zoals ze liefdesrelaties soms romantiseren.”
Van 1 tot en met 8 oktober staan we stil bij de Week tegen Eenzaamheid. Om eenzaamheid op afstand te houden is het investeren in vriendschappen en sociale relaties van belang. Sterke sociale relaties zorgen niet alleen voor plezier in het leven, maar ook voor een groter gevoel van eigenwaarde, een betere gezondheid en zelfs een langer leven, zo blijkt uit onderzoek. Zeker op latere leeftijd, wanneer ingrijpende veranderingen - bijvoorbeeld door verlies van dierbaren of een verslechterende gezondheid - vaak een grote impact hebben, kunnen vriendschappen helpen om het welzijn te vergroten en gevoelens van eenzaamheid op afstand te houden.
Een sociaal netwerk is voor ieder mens, jong of oud, essentieel. Als emeritus hoogleraar Toegepaste Sociale Gerontologie (VU Amsterdam) en hoofddocent Psychogerontologie aan de Radboud Universiteit, weet Nan Stevens daar alles van. Sinds haar pensionering in 2014 is ze nog steeds actief, als gastdocent én als expert op het gebied van rouwverwerking, eenzaamheid en vriendschap op latere leeftijd. Ruim 25 jaar geleden ontwikkelde ze een succesvolle vriendschapscursus met als doel om gevoelens van eenzaamheid te verminderen. In 2015 werd ook een online variant ontwikkeld, die wordt aangeboden via de Vrije Universiteit.
Wat is het hardnekkigste misverstand over vriendschap?
“Dat het allemaal vanzelf gaat. Dat vriendschap spontaan moet ontstaan en dat het onderhouden ervan weinig moeite moet kosten. Mensen romantiseren vriendschap eigenlijk net zoals ze liefdesrelaties soms romantiseren: er is tussen mensen een soort magische ‘klik’ en de rest gaat vanzelf. Maar de realiteit is vaak anders.”
Hoe komt dat?
“Allereerst is niet iedereen gezegend met hetzelfde pakket aan sociale vaardigheden. Voor de één is het aanknopen van een gesprekje met een vreemde heel gemakkelijk, de ander moet hiervoor een enorme drempel over. Sommigen zijn heel goed in het inschatten van anderen, anderen hebben hier meer moeite mee. Door het beeld dat het sluiten en onderhouden van vriendschappen vanzelf zou moeten gaan, vergeten we nogal eens dat er eigenlijk best veel vaardigheden voor nodig zijn. Bijvoorbeeld jezelf open kunnen stellen, de ander kunnen aanvoelen, op jezelf kunnen reflecteren, verwachtingen over en weer kunnen managen, het contact onderhouden, en ga zo maar door. Vaardigheden die niet iedereen even goed geleerd of bijgehouden heeft.”