De geruchten zijn hardnekkig; het kabinet is voornemens een derde belastingschijf in te voeren. Hierdoor gaat voor het eerste deel van het inkomen een lager belastingpercentage gelden. Schiet Jan Modaal hiermee iets op? Wij bellen er even over met hoofdeconoom Thijs Knaap van APG.
Veel is nog onduidelijk, bijvoorbeeld tot welk inkomen de schijf precies loopt, en welk belastingpercentage ervoor geldt. “Wij hebben in Nederland momenteel twee belastingschijven voor het inkomen uit werk en woning. De eerste schijf loopt tot net iets boven de 75.000 euro. Van het inkomen tot aan die grens moeten mensen bijna 37 procent afdragen. In de tweede schijf, dus boven de 75.000 euro, geldt een belastingpercentage van 49,5 procent”, weet Knaap. Dat zijn volgens hem forse percentages. “De plannenmakers denken in praktisch opzicht waarschijnlijk; we hebben al twee schijven, daar kan een derde bij. Dat is natuurlijk ook zo, het is goed uitvoerbaar.”
Maar wat levert het de mensen met een modaal inkomen op?
“Minder inkomstenbelasting. We weten natuurlijk nog niet precies hoe het eruit komt te zien. Maar de kans is aanzienlijk dat een belangrijk deel van het salaris van mensen met een inkomen tot 44.000 euro (bruto modaal inkomen volgens het Centraal Planbureau, red.) in die nieuwe schijf met een lager belastingpercentage valt. Maar goed, dat geldt ook voor onze premier Dick Schoof met een inkomen van 175.000 euro. Ook hij zal over de eerste 75.000 euro van zijn salaris minder inkomstenbelasting betalen.”
Hoe gaat het rijk dit betalen?
“Een aangekondigde wijziging is dat de tweede schijf, het hoge tarief van 49,5 procent, al eerder gaat gelden. Dat raakt de veelverdieners. Als dat voldoende is, dan is het een herverdeling van rijk naar arm en geeft het Jan Modaal meer lucht. Immers, zij profiteren van de verlaging en hoeven niet iets extra’s te betalen. Maar waarschijnlijk is er meer nodig, en kan het zo zijn dat men op andere zaken de belastingen gaat verhogen of toeslagen gaat verlagen. Dan is het een beetje een broekzak-vestzakverhaal. Al heeft men ook wel gezegd de staatsschuld iets te willen laten oplopen. Maar ja, dat is uitstelgedrag. Dat komt later toch weer als een boemerang terug.”