Ger Jaarsma, voorzitter van de Pensioenfederatie, is voor het APG Jaarverslag 2024 geïnterviewd. In het gesprek gaat hij onder meer in op de ondersteuning van leden door de belangenbehartiger tijdens de implementatie van de Wet toekomst pensioenen. "Het is een gezamenlijke zoektocht geweest."
Was 2024 een hectisch jaar of stond alles al wel zo'n beetje in de steigers?
"We hebben meer tijd besteed aan ondersteuning van onze leden bij de implementatie van de Wet toekomst pensioenen, dan we vooraf hadden bedacht. Toen de definitieve tekst er was, hebben we een zogeheten koplopersoverleg georganiseerd met fondsen die snel over wilden stappen. In het begin was er een groep van ongeveer 25 fondsen die per 1 januari 2025 wilden overgaan op het vernieuwde stelsel. Zij hadden ook al veel voorbereidingen getroffen. Het aantal fondsen dat uiteindelijk voor die datum koos, liep gedurende het jaar terug naar drie. Een aantal fondsen vond dat de kwaliteit van hun data nog onvoldoende was. En er waren fondsen die hun ICT nog verder wilden verbeteren. Zorgvuldigheid gaat boven snelheid."
Wat waren grote onderwerpen in de laatste fase voor de deadline?
"Het is echt een gezamenlijke zoektocht geweest – met de fondsen, de toezichthouders DNB en AFM en het ministerie van SZW. Veel tijd ging zitten in het elkaar begrijpen en van elkaar leren. DNB vroeg bijvoorbeeld steeds om nieuwe berekeningen, maar als de fondsen die maakten, leidde dat niet tot een andere uitkomst. DNB verlangde vooral een duidelijker verhaal áchter die uitkomsten, zo bleek. Want uiteindelijk moet een fondsbestuur aan deelnemers goed kunnen uitleggen waarom je bepaalde beslissingen hebt genomen. Het bijzondere is dat we met iets bezig zijn dat voor alle partijen nieuw is."
De fondsen die later overstappen plukken hier de vruchten van?
"Jazeker. En het leertraject gaat door, ook voor de fondsen die al over zijn. Dankzij alle lessons learned zullen we sneller kunnen schakelen en oplossingen vinden. Dat moet ook wel, want in januari 2026 komen er fondsen met in totaal enkele miljoenen deelnemers bij. Tot dusver zijn er twee uitvoeringsorganisaties die met één fonds of twee fondsen zijn overgestapt: Blue Sky en APG. De andere zes zijn vergevorderd met de voorbereidingen. Er duiken ongetwijfeld nog nieuwe kwesties op. Daarom hoop ik ook dat er vanuit de politiek weinig aanpassingen komen. Geef ons de rust en de ruimte om die wet goed en zorgvuldig te kunnen invoeren. Dan gaat het lukken."