“De helft van de Nederlandse huishoudens is financieel kwetsbaar”

Gepubliceerd op: 13 juni 2022

Wie zíjn die mensen die er bewust voor kiezen om in de pensioensector te gaan werken? Wat doen ze daar de hele dag voor jouw pensioen? En wat vinden ze leuk aan hun werk? We nemen je mee achter de schermen.

Stan Russell (30) is senior engagement manager bij Geldvinder. Samen met zijn team is het zijn missie om iedereen in Nederland financieel fitter te maken. “Persoonlijke financiën zijn nog steeds een beetje een taboe.”

 

Wat is Geldvinder?

“Een online financieel platform binnen APG, waarmee werkgevers hun medewerkers kunnen helpen om op een toegankelijke manier hun geldzaken te structureren en te verbeteren. Zie het als een online financiële coach. Gebruikers beginnen met een ‘fit-test’, die hun inkomsten en uitgaven, buffer en risico’s, vermogen en schulden, en pensioen in kaart brengt. Daar rolt een bepaalde ‘fit-score’ tussen 0 en 100 uit, die iets zegt over iemands financiële situatie. Het geeft een heel nauwkeurig beeld. Die score moet je niet zien als een conclusie, maar als een startpunt van waaruit je aan de slag kunt met financiële doelen. Het ene doel is makkelijker te behalen dan het andere, vaak pak je er meerdere tegelijkertijd aan. Omdat de financiële situatie van mensen nogal eens verandert, wil Geldvinder gebruikers op de lange termijn begeleiden.”

 

Wat is het belang van APG daarbij?

“APG is dit begonnen omdat het pensioenstelsel verandert. Het is niet meer one size fits all, mensen krijgen steeds meer inzicht in hun eigen pensioen. Dat is aan de ene kant goed, maar er komt ook meer verantwoordelijkheid bij kijken. APG vindt het belangrijk om klanten daarbij te helpen. Van alle vier financiële domeinen in Geldvinder scoren mensen het laagst op pensioen. Dat komt deels door onwetendheid. We willen duidelijke, betrouwbare informatie bieden waardoor deelnemers goede keuzes kunnen maken. Want verkeerde beslissingen nemen over financiële zaken kan schrijnende gevolgen hebben. Geldvinder is een start-up zonder winstoogmerk en zonder commerciële partners, dat is vrij uniek. De gegevens die je invult, worden dus ook niet gedeeld met externe partijen. Werkgevers kunnen zien wat hun medewerkers hebben ingevuld en waar dus de pijnpunten zitten, maar zien dat niet op individueel niveau. Tot nu toe is het een enorm succes. In het eerste jaar heeft zo’n 20 procent van de medewerkers van de organisaties waarmee we samenwerken gebruikgemaakt van het platform.”

Geldvinder is een start-up zonder winstoogmerk en zonder commerciële partners, dat is vrij uniek

Wat doe je precies als senior engagement manager?

“Ik onderhoud enerzijds het contact met organisaties die op dit moment aangesloten zijn bij Geldvinder. Anderzijds geef ik presentaties bij organisaties die in aanmerking komen om te ontdekken of Geldvinder een aanvulling kan zijn op hun vitaliteitsbeleid.”

 

Hoe ben je in de pensioenwereld beland?

“Via LinkedIn. Mijn huidige baas, die ik al kende, postte iets over Geldvinder en dat vond ik interessant klinken. Ik solliciteerde op deze functie en kon anderhalf jaar geleden beginnen. In coronatijd, ja. Mijn directe collega’s heb ik pas een paar keer fysiek gezien, dat is wel gek.”

 

Wat is jouw achtergrond?

“Ik werkte eerst als recruiter voor consultants, met innovatie als focusgebied. Een enorme niche, maar daardoor heb ik wel veel over het onderwerp innovatie geleerd. Op een gegeven moment wilde ik in plaats van altijd overstappen bedienen, zelf de overstap maken naar de inhoud.”

 

Werken in de pensioensector lijkt niet erg sexy?

“Ik kan me voorstellen dat mensen dat denken, het doet het niet altijd goed op feestjes. Maar het tegendeel is waar, voor mij althans. Bij zo’n start-up binnen een grote corporate kun je veel experimenteren en innoveren. Ik vind het leuk dat ik aan de ene kant steeds nieuwe mensen spreek en aan de andere kant betrokken ben bij het ontwikkelen van een platform. Ik mag me met alles bemoeien, dat vind ik het toffe aan een start-up. Bovendien zijn de lijntjes er kort en werk ik samen met ondernemende mensen die net zo gemotiveerd zijn om ons platform te laten groeien.”

Wat motiveert jou in je werk?

“Persoonlijke financiën zijn nog steeds een beetje een taboe. Het is een moeilijk onderwerp om open over te zijn. Als ik een presentatie geef, merk ik aan het begin dat er wat voorzichtig over wordt gepraat, terwijl er achteraf een lawine aan voorbeelden komt vanuit HR afdelingen. Dat blijf ik het allerleukste vinden. We maken financiële onderwerpen letterlijk bespreekbaar op de werkvloer. Daar krijg ik energie van. Ik geloof ook erg in Geldvinder. Dat het vanuit zoveel kennis en kunde is opgebouwd door gebruikers en organisaties zelf, maakt het uniek.”

 

Waarom is financiële fitheid zo belangrijk?

“50 procent van de huishoudens in Nederland is financieel kwetsbaar, 33 procent van de huishoudens maakt geen financiële plannen. Dat zijn schrikbarende cijfers. Terwijl we weten dat je met kleine aanpassingen een enorm verschil kunt maken. Mensen zijn geneigd onderscheid te maken tussen mentale en fysieke fitheid, ik denk dat dat ouderwets is. Veel mensen sporten niet alleen voor hun fysieke gezondheid, maar ook om zich mentaal goed te voelen. Geldzaken zijn daar ook onderdeel van. Als je geldzorgen hebt, heeft dat zijn weerslag op hoe je je voelt. Veel mensen zullen misschien denken: wat moet mijn werkgever met mijn privézaken? Maar privé en werk zijn niet meer zo gescheiden als vroeger, je neemt je privé mee naar je werk en andersom. Zorgen verdwijnen niet op het moment dat je het kantoor binnenloopt. Daarom is het ook voor werkgevers relevant zich op de vitaliteit van hun medewerkers te richten.”

 

Hoe financieel fit ben je zelf eigenlijk?

“De eerste keer scoorde ik iets van 42, wat heel slecht is. Je kunt wel zeggen dat het lekt bij de loodgieter. Mijn inkomsten en uitgaven waren krankzinnig uit balans, ik deed veel domme dingen. Ik had bijvoorbeeld abonnementen waarvan ik nauwelijks gebruikmaakte en die ik toch jaren liet doorlopen, en wist weinig over budgetten waarop ik recht had via mijn werkgever. Ik ben met Geldvinder aan de slag gegaan en sta na anderhalf jaar toch maar mooi op 67. En dat wordt alleen nog maar hoger.”

 

Hoe ziet een gemiddelde werkdag eruit voor jou?

“Meestal komen we, al dan niet digitaal, samen met het team om alle lopende zaken te bespreken. Daarna heb ik meestal een of twee presentaties bij organisaties, zoals een gemeente, provincie of ministerie. Daar laat ik dan Geldvinder zien, en deel ik ervaringen van gebruikers en opdrachtgevers. Lunchen doe ik altijd onwijs lekker in ons nieuwe Edge-kantoor, een van de duurzaamste gebouwen van Nederland. ’s Middags bel ik met geïnteresseerde organisaties over Geldvinder. Dat zijn zonder uitzondering leuke gesprekken.”

 

Wat doe je in je vrije tijd?

“Ik wandel veel in de natuur, vaak met een podcast op. Alles wat Gijs Groenteman maakt vind ik geweldig. Qua muziek luister ik graag naar Bob Dylan of Elvis Presley. Mijn grootste hobby is door Amsterdam slenteren. Lekker naar de markt, mooie ingrediënten scoren – ik doe niets liever dan koken. Laatst heb ik een wagyu-avondje georganiseerd. Wagyu is een Japanse vleesdelicatesse van de koe en qua kwaliteit het Ajax van de markt. Moet je een keer geprobeerd hebben. En o ja, ik ben extreem Italië-fan. Ik broed erop om voor langere tijd voor een vakantie of sabbatical naar Bologna te gaan. Dat is een van mijn financiële doelen.”


Welke eigenschappen maken jou geschikt voor deze baan?

“De moed om het onderwerp financiën te bespreken. Ik zou dit werk niet doen als ik bang was voor confrontatie. Ik ben ook wel iemand die echt impact wil maken, dat is zeker in een start-up heel belangrijk. Je moet alles zo’n beetje zelf uitvinden – dat moet je leuk vinden. Als je liever bij elke stap aan de hand wordt meegenomen, wordt het een lijdensweg. Ik houd juist van die vrijheid.”

 

Wat merken pensioenklanten van jouw werk?

“Wij bieden ze Geldvinder aan, waardoor ze veel beter kunnen naar hun financiële situatie kunnen kijken. Uiteindelijk heeft dat natuurlijk ook invloed op het pensioen. Ik zie het als onze rol om mensen ervan bewust te maken dat meer vrijheid op pensioengebied niet alleen maar leuk is, maar dat er ook een bepaalde verantwoordelijkheid bij komt kijken.”