APG verduurzaamt klimaatinstallatie

Gepubliceerd op: 13 mei 2025

APG vervangt in oktober in het pand in Heerlen een groot deel van de bestaande gasketels voor warmtepompen. Met deze actie, die de afgelopen twee jaar gedegen is voorbereid, vermindert het gasverbruik met meer dan 85 procent. Hiermee zet APG een belangrijke stap richting een klimaatneutrale bedrijfsvoering per 2030.

APG sprak twee jaar geleden de ambitie uit om het pand in Heerlen volledig gasloos te willen verwarmen en koelen. Dit bleek echter makkelijker gezegd dan gedaan, erkent portfoliomanager Marga Petridean van Facility Services. Zij is de afgelopen twee jaar samen met installatiepartij Equans druk bezig geweest met de voorbereiding op de stap die in oktober definitief wordt gezet. APG gaat vanaf dat moment het pand grotendeels verwarmen en koelen op basis van elektriciteit in plaats van gas.

 

“Helemaal van het gas af lukt nu nog niet. Op heel koude dagen zouden we door het gebruik van alleen warmtepompen namelijk boven het gecontracteerde elektrische piekvermogen uitkomen. Zomaar dat contract met de netbeheerder aanpassen en het piekvermogen ophogen gaat niet, vanwege een structureel tekort aan transportcapaciteit, ook in Zuid-Limburg”, aldus Petridean.

 

Fors minder gasverbruik

Het betekent dat APG in oktober afscheid neemt van een belangrijk deel van de gasketels en overstapt op drie warmtepompen van Trane Nederland. De stap zorgt ervoor dat APG het gasverbruik fors drukt. “Wij verbruiken nu jaarlijks gemiddeld 260.000 kuub gas, dat gaat met minimaal 85 procent dalen. Terwijl de extra elektriciteit die de warmtepompen verbruiken duurzaam wordt opgewekt. Hiervoor hebben wij een contract bij leverancier Vattenfall, waarbij zij via Garanties van Oorsprong aantonen dat de geleverde energie afkomstig is uit een duurzame bron”, zegt Petridean.

 

Het eerste jaar na de installatie wordt door Equans gebruikt om de warmtepompen optimaal af te stellen op de warmte- en koudevraag in het pand. Petridean: “De jaren daarna kijken we hoe we het eventuele gasverbruik verder kunnen beperken. Wellicht besparen we daarop geen 85, maar wel 95 procent. Dan hoeven we nog maar 5 procent anders in te vullen om helemaal van het gas af te zijn. Want daar willen we uiteindelijk naar toe.”