APG heeft vandaag zijn jaarverslag gepubliceerd. Het succesvol overzetten van Pensioenfonds Werk en (re)Integratie (PWRI) en het eigen pensioenfonds PPF APG naar de nieuwe regels voor pensioen was voor APG een absoluut hoogtepunt in het jaar 2024.
“Het maakt mij trots dat we als eerste uitvoerder met een substantieel aantal deelnemers zijn overgestapt naar het vernieuwde stelsel”, zegt CEO Annette Mosman bij de publicatie van het jaarverslag 2024. Dat vernieuwde stelsel en de overstap van twee pensioenfondsen, PWRI en PPF APG, naar de nieuwe regels voor pensioen, drukten een stevig stempel op 2024. Nu de eerste fondsen succesvol zijn overgezet, is APG alweer druk met de fondsen die in 2026 en 2027 overgaan op de nieuwe regels, waaronder bpfBOUW en ABP. Hierbij kan APG voortbouwen op de ervaring die is opgedaan met het eerste transitieproces.
Focus op kostenbesparing na de transitie
“Vanwege de transitie hebben wij nu een dubbele organisatie staan, die zowel geënt is op de oude als op de nieuwe wetgeving. Ook investeren we in nieuwe IT-systemen voor de overgang naar het vernieuwde pensioenstelsel. Ondanks deze kosten is de kostprijs per deelnemer in 2024 slechts 11 euro gestegen. De kosten van reguliere dienstverlening bleven gelijk, terwijl lonen en prijzen stegen. De kosten voor de reguliere dienstverlening daalden dus in reële termen. Onze ambitie is om de gemiddelde kostprijs per deelnemer te verlagen na de invoering van het vernieuwde pensioenstelsel. We moeten goedkoper worden, maar wel de APG-kwaliteit blijven leveren”, aldus Mosman.
Strategie 2030
Andere belangrijke aandachtspunten voor de raad van bestuur van APG zijn de veranderingen bij APG Asset Management en de ontwikkeling van de strategie 2030. De visie van ABP, de grootste opdrachtgever van APG, is dat APG in 2030 het vermogensbeheer exclusief uitvoert voor ABP. APG blijft voor al zijn klanten de pensioenadministratie en -communicatie verzorgen.
Lees hier het uitgebreide interview met Annette Mosman en lees hier alles over het jaarverslag 2024.