APG draagt bij aan verantwoord beleggen in opkomende markten

Gepubliceerd op: 17 januari 2022

APG belegt als eerste in een nieuw fonds voor private leningen in opkomende landen waarmee duurzame bedrijven en projecten worden gefinancierd. De belegging (€ 650 miljoen) in het fonds van ILX Management draagt bij aan de verdere ontwikkeling van duurzaam beleggen in opkomende markten. APG doet de belegging namens ABP en bpfBOUW. Beide pensioenfondsklanten hebben de ambitie om een steeds groter deel van hun vermogen te beleggen in bedrijven en projecten die bijdragen aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (Sustainable Investment Goals; SDG’s).  

Zowel wat betreft risico-rendement en spreiding als vanuit duurzaamheidsperspectief is dit een aantrekkelijke belegging, zegt Sjacco Schouten die leiding geeft aan het team dat verantwoordelijk is voor de vastrentende beleggingen in opkomende landen. “Via ILX krijgen we toegang tot een gediversifieerde portefeuille van duurzame beleggingen in opkomende landen. De SDG’s richten zich voor een groot deel op uitdagingen die juist in deze landen het meest urgent zijn - zoals voedselzekerheid en toegang tot financiering – maar toch zijn er nog maar weinig geschikte beleggingen die bijdragen aan de SDG’s. Dat zal veranderen omdat particulier initiatief een steeds grote rol speelt bij de financiering van duurzaamheidsinspanningen in opkomende landen.”

Hoeksteenbelegger  

APG is de eerste belegger in het nieuwe SDG-fonds voor opkomende markten van ILX Management. Het fonds zal een portefeuille van (in eerste instantie) USD 1 miljard aan kredietparticipaties in opkomende markten opbouwen. Deze leningen worden verstrekt door multilaterale instellingen voor ontwikkelingsfinanciering (Development Finance Institutions; DFI’s), zoals de Aziatische Ontwikkelingsbank, de Afrikaanse Ontwikkelingsbank, de Nederlandse Ontwikkelingsbank FMO en de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling. Leningen met een hoog ESG-risico's (dat wil zeggen op het gebied van milieu, maatschappij en ondernemingsbestuur) komen niet in het fonds.

"De leningen zijn bedoeld voor het financieren van projecten en bedrijven met een focus op schone en hernieuwbare energie, duurzame industrie en infrastructuur, inclusieve financiering en voedselzekerheid”, zegt Schouten. "In de komende drie jaar wil het fonds de portefeuille opbouwen en leningen selecteren die voldoen aan de gestelde duurzaamheidscriteria, diversificatiestrategie en risico-rendementsprofiel. Mogelijke beleggingsvoorbeelden zijn financiering voor de bouw van havenfaciliteiten, zonne-energieparken, duurzame landbouw en leningen aan lokale bedrijven." ILX heeft de ambitie om uit te groeien tot een fonds van meerdere miljarden.

Opbouwen van een brede, gespreide portefeuille 

Maar waarom beleggen in een fonds in plaats van via individuele ontwikkelingsbanken? “We beleggen ook direct in obligaties van zulke instellingen”, legt Schouten uit. “Maar door dit initiatief kunnen we beleggen in individuele projecten en zelf beslissen waarin we wel en niet willen beleggen. Door het combineren van leningen van verschillende DFI’s, bouwt ILX een brede en gediversifieerde portefeuille op, terwijl individuele instellingen zich meestal richten op een bepaalde regio of sector. Beleggen in dit fonds biedt meer flexibiliteit bij het invullen van de duurzaamheidsambities van onze klanten. Tegelijkertijd profiteren we nog steeds van het langjarige track record van de onderliggende DFI’s met het opzetten en beheren van private leningen in opkomende markten.”  

Eveneens belangrijk is dat de belegging APG helpt om het risicoprofiel van de portefeuille vastrentende beleggingen in opkomende markten (Emerging Market Debt; EMD) te verbeteren. “Dat komt omdat beleggingen in particuliere leningen doorgaans minder volatiel (beweeglijk) zijn en bovendien maar beperkt meebewegen met meer liquide kredietbeleggingen op de publieke markten”, legt Schouten uit. “Dus deze beleggingen helpen ons dus om risico’s te spreiden.”   

Stimuleren van duurzame beleggingen

De Duurzame Ontwikkelingsdoelen zijn in 2015 vastgesteld door de Verenigde Naties. Ze vormen een blauwdruk voor een betere en duurzamere wereld. APG en haar klanten noemen beleggingen die hieraan bijdragen Sustainable Development Investments (SDI’s). Samen met andere internationale vermogensbeheerders heeft APG een SDI Taxonomie ontwikkeld, waarmee de bijdrage van bedrijven met hun producten aan diensten aan de SDG’s wordt beoordeeld.

 

Op dit moment zijn er in opkomende markten nog maar beperkt mogelijkheden voor vastrentende beleggingen die bijdragen aan de SDG’s, zegt Schouten. “In EMD beleggen we vooral in staatsobligaties, en slechts enkele semi-overheidsinstellen kwalificeren volgens onze eigen taxonomie als SDI’s. Ook worden er in opkomende markten nog weinig groene en duurzame obligaties uitgegeven. Door te beleggen in het ILX-fonds ontsluiten we een nieuw universum van verantwoorde beleggingsmogelijkheden in EMD.”

 

Lees hier het persbericht