“Als je ergens voor wilt gaan, lijkt de wereld hier voor je open te liggen”

Gepubliceerd op: 8 januari 2024

Wie zíjn die mensen die er bewust voor kiezen in de pensioensector te gaan werken? Wat doen ze daar de hele dag voor jouw pensioen? En wat vinden ze leuk aan hun werk? In 'De mens achter je pensioen', een serie op apg.nl, nemen we de lezer mee achter de schermen. Deze aflevering: Myrthe Kolsteren, Group Digital Officer & Lead Digital Academy bij APG. “Ik houd mij voornamelijk bezig met de menselijke kant van technologische ontwikkelingen.”

 

Hiervoor werkte je onder meer bij KLM. Dat zullen veel mensen als een dynamischere werkomgeving zien dan een pensioenuitvoeringsorganisatie. Vanwaar toch de overstap naar APG?
“Dat is nog wel een verhaal. Toen ik als externe kracht net een jaar bij KLM Cargo werkte, begon de coronacrisis. KLM werd hard geraakt, waardoor de externen van het project waar ik op zat het schip moesten verlaten. Daar stond ik ineens met mijn blauwe hart op straat. Al zoekende naar een nieuwe baan, viel mijn oog op een vacature bij APG die precies omschreef wat ik bij KLM deed en waar ik zoveel plezier aan beleefde. Wel moest ik APG nog even opzoeken, want ik had er eerlijk gezegd nog nooit van gehoord. En ik moet bekennen dat toen ik er meer over las, ik twijfels kreeg om de dynamische omgeving van de luchtvaart in te ruilen voor de grijze pensioenwereld. Toch heb ik een uur voor het sluiten van de vacature nog gesolliciteerd. Tijdens mijn eerste gesprek werd het tegendeel al snel bewezen: ‘Zo grijs is deze wereld helemaal niet. Sterker nog, het is tof waar ze mee bezig zijn!’, dacht ik. En vanaf dag één heb ik inderdaad de uitdaging in mijn werk kunnen vinden waar ik naar zocht. APG heeft me in vele opzichten positief verrast.”

Waar zitten die positieve verrassingen nog meer in?
“Als ik zie wat ik de afgelopen jaren hier heb mogen leren, sta ik daar wel van te kijken. APG is daar denk ik de ideale werkgever voor. Door de vakkundigheid van collega’s, maar ook door de verscheidenheid aan organisaties waar we mee samenwerken. Zelf werkte ik bijvoorbeeld de afgelopen twee jaar met regelmaat samen met Universiteit Maastricht. Daardoor krijg ik dan weer heel veel mee vanuit andere disciplines; hoe gaaf is dat! Daarnaast ben ik ook erg te spreken over de kansen die je bij APG krijgt. Ik durf te stellen dat ik vanaf het begin kansen heb gekregen die ik op jonge leeftijd niet zomaar in andere organisaties had kunnen krijgen. Als je hier ergens voor wilt gaan en je hebt een goed verhaal, dan lijkt de wereld voor je open te liggen. Zo heb ik binnen drie jaar drie verschillende functies mogen bekleden. Die vrijheid zal niet iedere grote organisatie bieden.”

Je functie zal niet bij iedereen een belletje doen rinkelen. Hoe leg je aan je vrienden uit wat je doet bij APG?
“Ik houd mij voornamelijk bezig met de menselijke kant van digitalisering. Dat probeer ik te doen door collega’s te inspireren, te motiveren en op te leiden in de snel bewegende, digitale wereld. Hiervoor heb ik onder andere samen met mijn team de Digital Academy binnen APG opgericht. De Academy bestaat uit verschillende leerpaden en -interventies om een collega zo goed mogelijk te begeleiden in diens digitale reis. Want waar je ook werkt, we zullen allemaal mee moeten naar een meer digitale en datagedreven manier van werken.”

Hoe ziet jouw gemiddelde werkdag eruit?
“Dat is iedere dag weer anders. Globaal bestaat mijn werk uit héél véél praten. Praten met collega’s en andere afdelingen over waar hun behoeftes liggen met betrekking tot digitalisering en datagedreven werken. En deze behoeftes vervolgens weer vertalen naar opleidingsplannen waarmee de benodigde vaardigheden kunnen worden ontwikkeld. De Digital Academy staat nu, en daardoor begint het werk daarvoor weer meer operationeel te worden. Het gaat in mijn werk dus steeds om andere projecten, en die afwisseling maakt het zo leuk.”

Je hebt onder meer een studie bedrijfskunde gedaan. Wanneer begon jouw affiniteit met digitalisering en data?
“Ik ben heel breed opgeleid en ben na mijn studie als trainee bij KLM aan de slag gegaan. Daar kwam ik – als digibeet – terecht op de IT-afdeling. Mijn focus lag tijdens het traineeship op changemanagement en dat is wat ik zo ongeveer nog steeds doe. Ik heb na KLM dan ook bewust gezocht naar een functie op het snijvlak van veranderkunde en digitalisering.”

Hoe zorg je ervoor dat je collega’s meekrijgt naar een meer digitale en datagedreven manier van werken?
“Vooral door met collega’s te bespreken hoe digitalisering hun werk gemakkelijker of leuker kan maken. Het is dus niet zo van ‘wij van WC-Eend adviseren WC-Eend en vinden dat je het zus of zo moet doen’. Digitalisering is ook maar een middel, en moet bovenal een verrijking voor ons werk zijn.”

Welke karaktereigenschappen van jou komen het beste tot hun recht in jouw werk?
“Doorzettingsvermogen en een verbindend karakter hebben me denk ik de afgelopen jaren het meest geholpen. De juiste partijen bij elkaar brengen en vanuit het niets iets opzetten, zoals de Digital Academy. Ondernemerschap en creativiteit passen daar ook goed bij. Een visie formuleren, daarvoor een strategie uitwerken en vervolgens de stakeholders meekrijgen met een plan.”

Tot slot: waar zie je jezelf over vijf jaar?
“Haha, dat vind ik echt een rotvraag, want daar weet ik nooit het antwoord op. Ik denk dat ik heel goed weet wie ik ben, wat ik kan en wat ik nu wil. Het lukt me ook nog om ongeveer een half jaar vooruit te kijken, en dat is voor mij voldoende. Ik merk het gelukkig altijd wel als ik mijn uitdaging begin te verliezen. Wat ik wel zeker weet, is dat ik wil blijven werken in een omgeving waar ik mijn bijdrage mag leveren aan digitalisering en datagedreven werken. Een nieuwe uitdaging buiten APG zal ongetwijfeld weer te maken hebben met wat we ‘digital workforce transformation’ noemen. Dus wederom de vraag: hoe krijgen we mensen mee in deze verandering, hoe inspireren en motiveren we ze, hoe leiden we ze op? De mens blijft daarbij centraal staan. Daar ligt wel echt mijn hart en mijn passie.”