Wie zijn de mensen die er bewust voor kiezen om in de pensioensector te werken? Wat doen ze elke dag om jouw pensioen te regelen? En wat vinden ze eigenlijk zo leuk aan hun werk? In de serie ‘De mens achter je pensioen’ nemen we je mee achter de schermen. Deze keer: Bas Veldhuizen, voormalig trainee en onlangs begonnen als Model Risk Manager.
Als je op een feestje over je werk vertelt, krijg je dan wazige blikken of weet je moeiteloos de aandacht vast te houden?
“In eerste instantie sowieso wazige blikken. Mijn functietitel is, behalve bij financiële instellingen, waar veel met modellen wordt gewerkt, niet direct bekend. Toch krijg ik het wel goed uitgelegd. Als pensioenbelegger investeren we de premies van pensioenfondsdeelnemers. We kunnen natuurlijk niet in de toekomst kijken, maar we willen daar wel een beeld bij krijgen. Hierbij is een belangrijke rol weggelegd voor modellen, waarmee we bijvoorbeeld de CO2-voetafdruk van de beleggingsportefeuilles van onze pensioenfondsklanten meten, of bepalen wat de mogelijke risico’s zijn van investeringen. Ik ben onderdeel van een onafhankelijk team dat controleert of de gemaakte modellen kloppen en doen wat ze moeten doen.”
Wat deed je besluiten om na je traineeship bij APG te solliciteren?
“Ik heb er eigenlijk geen moment over nagedacht om níet bij APG te blijven. Destijds heb ik heel bewust voor het APG-traineeship gesolliciteerd omdat ik pensioen een boeiend onderwerp vind en de organisatie me als geheel aansprak. Tijdens mijn traineeship heb ik APG als een fijne werkgever ervaren, waar je de mogelijkheid krijgt jezelf vakinhoudelijk verder te ontwikkelen. Maar de doorslaggevende factor om op m’n huidige functie te solliciteren was dat ik me echt thuis voelde bij mijn collega’s. Ik vind de open sfeer hier heel prettig. De bereidheid om anderen te helpen is onder APG’ers heel groot. Dat waardeer ik, zeker in deze fase van mijn carrière.”
Is alles rozengeur en maneschijn bij APG, of zie je ook nog ruimte voor verbetering?
“Beslissingen zouden sneller kunnen worden genomen. Wij streven als bedrijf de hoogste kwaliteit na, dat zit in onze mentaliteit. Dat leidt er wel toe dat er soms nóg een vergadering wordt ingepland om iets nog net een stukje zekerder te weten. Zo’n extra vergadering is echter niet altijd nodig. Het is vaak efficiënter om gewoon te beginnen en iets op te leveren, waarna je altijd nog kunt besluiten om een extra vergadering te plannen. Dit is wel lastig te veranderen, ook omdat het voortkomt uit een positieve eigenschap, namelijk het zo goed mogelijk willen doen.”
Voor veel mensen is pensioen een ver-van-mijn-bedshow, zeker voor de jongere generaties. Wat trekt jou zo aan in pensioenen?
“Tijdens mijn studie merkte ik al dat ik het leuker vind om op middellange en lange termijn te denken dan me te richten op de waan van de dag. Verder komt er veel samen in het onderwerp. Zo is er het gedragseconomische aspect - hoe maak je mensen bewust van het belang van pensioen? - en komen er complexe financiële vraagstukken bij kijken.”