“Ik vind het mooi als ik mensen kan laten excelleren”

Gepubliceerd op: 28 juli 2023

Wie zíjn die mensen die er bewust voor kiezen in de pensioensector te gaan werken? Wat doen ze daar de hele dag voor jouw pensioen? En wat vinden ze leuk aan hun werk? We nemen je mee achter de schermen.

 

Sander van de Ven is Lead Programma Management Office (PMO) bij APG.
“Bezig zijn met iets dat maatschappelijke impact heeft, dat vind ik belangrijk.”

 

Hoe leg jij je werk uit als je op een feestje staat?

“Door de overgang naar het vernieuwde pensioenstelsel is het extra belangrijk dat alle data van onze pensioendeelnemers goed op orde zijn. Je kunt je voorstellen dat er van hen ontzettend veel gegevens in onze systemen zitten. Die data moeten mee veranderen in deze transitie en dat moet natuurlijk juist gebeuren. Ik houd me bezig met de kwaliteit van die data binnen APG, en dan specifiek voor fondsklant ABP.”

 

Kun je dat wat concreter maken?

“Pensioen opbouwen doe je een werkend leven lang. Intussen wissel je van baan of neem je een sabbatical, je bent even werkloos of gaat zelfstandig ondernemen. Dergelijke veranderingen worden vastgelegd in je pensioenadministratie. Daarnaast wijzigen pensioenregelingen. Al deze verschillende factoren maken de pensioenadministratie en de uitvoering ervan. We hebben bij ABP miljoenen deelnemers in sectoren als de politie, defensie, de overheid en het onderwijs. Daarbinnen zitten veel uitzonderingsgevallen, mensen krijgen soms aanvullingen op hun, wijzigingen in het reglement moeten we met terugwerkende kracht verwerken, noem het maar op. De kwaliteit van onze data is daarom belangrijk, het moet namelijk wel allemaal kloppen.”

 

Wat doen jullie om die kwaliteit te waarborgen?

“Binnen mijn afdeling  lossen we fouten en onvolledigheden in het huidige datasysteem op. En we bekijken hoe we deelnemers proactief kunnen wijzen op aanvullingen waarop ze recht hebben. We zijn ook bezig met het controleren van gegevens. Gaat de invoer ervan goed en kloppen de berekeningen? ABP is een groot fonds, dus dat is een flinke klus. Sommige deelnemers hebben bovendien een lange historie van pensioenopbouw. Dat gaat soms wel veertig of vijftig jaar terug. Die hele geschiedenis moeten we laten kloppen, alles bij elkaar brengen en het pensioen in orde maken voor de deelnemer. Als afdeling kijken we gestructureerd naar onze eigen administratie. Welke wijzigingen zijn er, is de wetgeving veranderd en waar moeten we zaken rechttrekken? Dat analyseren we en vervolgens kijken we hoe we de veranderingen doorvoeren. Of dat automatisch kan, of handmatig moet. En welke communicatie richting de deelnemer daarbij hoort.”

 

En wat doe jij dan precies?

“Mijn rol is om dit proces te faciliteren en te coördineren. Ik ondersteun de projectmanagers die aan de slag zijn met het oplossen van allerhande problemen die uit analyses naar voren komen. Ook stem ik continu af met fondsklanten hoe we met bepaalde situaties willen omgaan en hoe we hierin stakeholders kunnen meenemen. Daarin ben ik vooral sparringpartner en daarnaast breng ik verschillende afdelingen bij elkaar.”

 

Je bent vrij jong voor een leidinggevende functie. Hoe ben je hierin terechtgekomen?

“Ik kwam binnen als trainee en heb twee jaar lang verschillende afdelingen kunnen ontdekken. Ik heb dus behoorlijk wat gezien van het bedrijf en ben daarin goed begeleid. In vier jaar tijd heb ik behoorlijk grote stappen kunnen maken, dat is wel bijzonder. Bij APG liggen die kansen er ook zeker. Zo belandde ik uiteindelijk in deze rol. Ik denk ook dat het goed is om oog te houden voor jonge talentvolle mensen. Ik ben altijd de jongste in teams geweest en merk dat het waardevol is om je indrukken te delen met de rest. Ongeacht je leeftijd of ervaring. Je kunt daarmee anderen een nieuw perspectief bieden. En dat is mooi!”

 

De pensioensector heeft niet een heel sexy imago. Hoe kijk jij daarnaar?

“Dat klopt! Toch merk ik wel dat er iets verandert. Mensen in mijn omgeving klampen me steeds meer aan met de vraag: wat gaat er veranderen? Dat is een stuk vaker dan – pak ‘m beet – twee jaar geleden. Moet ik er wel bij zeggen dat dit niet per se mijn leeftijdsgenoten zijn, maar vooral veertig- en vijftigplussers. En veel zzp’ers, waartegen ik dan zeg dat het toch echt slim is om iets te doen voor hun pensioen. Dat zijn wel leuke gesprekken.”

 

Wat maakt de pensioenwereld interessant voor jou?

“Ik heb een achtergrond in bestuurskunde. Vooral het sociale en politieke vlak waarbinnen ik nu werk spreekt me aan. Bezig zijn met iets dat maatschappelijke impact heeft, de oudedagvoorziening, dat vind ik belangrijk. Dat is bovendien ontzettend relevant, het gaat om zóveel mensen! Die context van maatschappelijke relevantie samen met de politieke kanten ervan – denk aan de pensioenakkoorden en kabinetsonderhandelingen – vind ik interessant. En dan ook nog werken met een mooi product in een publieke sector met private invloeden, dat is top.”

 

Je bent ook voetbalscheidsrechter bij de KNVB. Zijn er parallellen te trekken met je werk?

“Zeker. Want daarnaast ben ik ook aanvoerder van mijn voetbalteam op zondagochtend. Eigenlijk ben ik daarin – net als bij APG – ook steeds relaties aan het managen en bezig met goed samenwerken om een resultaat te bereiken. Sommige teamleden moet je wat zachter benaderen, anderen floreren juist bij een hardere aanpak. Datzelfde geldt in mijn rol als scheidsrechter. Op ontspannen wijze anderen hun ding laten doen, grenzen aangeven en daarbinnen het spel zo mooi mogelijk spelen. Ik vind het mooi als ik niet opval en mensen kan laten excelleren. Daar ga ik wel goed op en dat neem ik ook mee naar de werkvloer.”

 ­­­­