Politieke actualiteiten week 20
Maandag 16 mei
Minister Carola Schouten (Pensioenen) stuurt de Nota naar aanleiding van het verslag over de Wet toekomst pensioenen naar de Tweede Kamer. Hierin worden bijna alle 800 vragen van de Kamerleden beantwoord. Een beperkt aantal afzonderlijke vragen behoeven nader uitzoek- of rekenwerk, de beantwoording hiervan volgt naar verwachting op 23 mei.
Minister Carola Schouten informeert de Kamer over de invulling van haar toezeggingen uit het recente commissiedebat Pensioenonderwerpen. Waaronder een uiteenzetting over hoe de Commissie Parameters adviseert en hoe dit verband houdt met de parlementaire behandeling van het wetsvoorstel toekomst pensioenen, en over de pensioenmogelijkheden voor zelfstandigen en welke maatregelen het wetsvoorstel toekomst pensioenen bevat om dit te verbeteren.
Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) verstuurt ook de nulmeting van de publieksmeting vertrouwen pensioenstelsel. Het doel van deze publieksmonitor is om het vertrouwen van de Nederlandse bevolking in het pensioenstelsel doorlopend inzichtelijk te maken.
De Autoriteit Financiële Markten publiceert haar Jaaroverzicht 2021, met een terugblik (inclusief relevante cijfers) op de financiële markten in 2021 en een vooruitblik op belangrijke financiële thema's.
Minister Sigrid Kaag (Financiën) herhaalt het voornemen om de afbouw van het staatsbelang in ABN AMRO (56 procent) te hervatten. Een besluit over de toekomst van de Volksbank is voorlopig nog niet aan de orde.
De Europese Commissie verzoekt de Europese toezichthoudende instanties (ESA’s) om – binnen een jaar – voorstellen te ontwikkelen voor aanpassing van de lagere regelgeving onder de EU Sustainability Disclosure Verordening. Het gaat onder meer over doelen voor CO2-reductie.
In de Telegraaf roept Anne-Marie Jorritsma (VVD, voorzitter Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappijen) pensioenfondsen op meer te beleggen in venture capital. “Ze hebben de mond vol over impactbeleggen. Nou, impact kun je hebben met investeringen in jonge veelbelovende bedrijven.”
De Europese Commissie presenteert de ‘Spring Economic Forecast’. Hierin verlaagt zij de groeiverwachtingen voor de EU en voor de Eurozone (van 4 procent naar 2,7 procent voor 2022 en van 2,8 naar 2,3 procent voor 2023) vanwege de gevolgen van de Oekraïne crisis.
Dinsdag 17 mei
De vaste Tweede Kamercommissie SZW stelt 8 juni vast als inbrengdatum voor een nieuwe vragenronde over het wetsvoorstel Wet Toekomst Pensioen (WTP). Hiervoor komt er nog een extra hoorzitting met experts over onder meer de voorgestelde wijzigingen in de Algemene wet bestuursrecht (op verzoek van Pieter Omtzigt), de uitkomsten van de berekeningen die op 23 mei volgen en naar aanleiding van de antwoorden op de vragen. De voorbereidingsgroep bestaat uit Pieter Omtzigt, Bart van Kent (SP), Senna Maatoug (GL) en Marijke van Beukering (D66). De voorzitter suggereert om het te combineren met een aanbod van AFM om mede namens De Nederlandsche Bank (DNB) nog een technische briefing over de WTP te geven.
Ook deze week loopt de spanning tussen het VK en de EU over het protocol voor Noord-Ierland op. Zo dreigt vicepresident Maros Sefcovic met potentieel forse tegenmaatregelen wanneer het VK eenzijdig het protocol probeert te wijzigen.
Woensdag 18 mei
De Tweede Kamer start met de behandeling van het initiatiefwetsvoorstel over een tijdelijke aanpassing van de rekenrente voor pensioenfondsen van Bart van Kent (SP). De fracties van PVV, VVD, Groep Van Haga, D66, CDA, GroenLinks, SP en PvdA leveren inbreng. De behandeling wordt in de komende weken vervolgd.
Het kabinet stuurt de Tweede Kamer de kabinetsreactie op de gepresenteerde cijfers in de ‘Monitor Brede Welvaart & Sustainable Development Goals 2022’.
Klaas Knot (president DNB) zinspeelt op een renteverhoging van 0,5 procent in juli.
VNO-NCW heeft samen met 40 internationaal opererende bedrijven een Tax Governance Code opgesteld die deze bedrijven hebben onderschreven. Dit initiatief sluit aan bij een eerder initiatief van ABP om fiscale beginselen vast te stellen.
De Europese Commissie presenteert ‘REPowerEU’, een pakket maatregelen om de transitie naar hernieuwbare energiebronnen te versnellen en de bronnen voor nog benodigde fossiele brandstoffen te diversifiëren. Zo kan de afhankelijkheid van Russisch gas en olie sneller worden afgebouwd.
Donderdag 19 mei
Minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) stuurt het programma 'Betaalbaar wonen' naar de Tweede Kamer. Hierin staat een uiteenzetting van 18 (!) wettelijke instrumenten die de betaalbaarheid en toegankelijkheidvan wonen moeten schragen. Onder meer wordt voorgesteld om de middenhuur te gaan reguleren, door vanaf mogelijk 2024 huurprijsbescherming in te voeren voor huren tot maximaal 1250 euro (het exacte bedrag moet nog worden bepaald). Daarnaast wordt beoogd knelpunten voor investeringen door institutionele beleggers in nieuwbouw weg te nemen. IVBN wordt betrokken in de uitwerking van de geschetste contouren.
Over de mogelijke weerslag van de regulering van middenhuur op de investeringsbereidheid van institutionele beleggers, zei Hugo de Jonge in het achtuurjournaal dat dit moet worden uitgezocht. “Ik wil dat pensioenfondsen geïnteresseerd blijven in het neerzetten van een nieuwe woning.”
Vrijdag 20 mei
Minister Carola Schouten (Pensioenen) komt met een update over de Maatwerkregeling Duurzame Inzetbaarheid en Eerder Uittreden (MDIEU) en over het herhaalonderzoek naar cao-afspraken over regelingen voor vervroegd uittreden (RVU's).
Spaarders die niet op tijd bezwaar hebben gemaakt bij de Belastingdienst, hoeven niet gecompenseerd te worden voor de vermogensbelasting die zij de afgelopen jaren betaald hebben, aldus de Hoge Raad. Eerder zei staatssecretaris Marnix van Rij dat het besluit om ook de niet-bezwaarmakers te compenseren van deze uitspraak afhing.
De Europese Commissie (EC) brengt aan het Europees Parlement een 24e rapport uit over de ontwikkelingen in Hong Kong. De EC concludeert dat de situatie rond vrijheidsrechten verder verslechtert.