Nieuwsoverzicht week 14
Dinsdag 6 april
Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer stemt in met het voorstel van D66 om Tjeenk Willink (PvdA) te benoemen tot informateur. Zijn opdracht is om binnen drie weken te verkennen op welke wijze de vorming van een kabinet kan plaatsvinden. In het bijzonder moet hij onderzoeken of “er voldoende vertrouwen tussen partijen bestaat of weer kan ontstaan om een breed gedragen weg uit de ontstane impasse te vinden”.
Kamerlid Van Raan (PvdD) stelt 23 vragen aan minister Hoekstra (FIN) over het bericht ‘Nederlands pensioengeld betrokken bij illegale veehandel en ontbossing Amazone’. “Welke verantwoordelijkheid heeft pensioenfonds ABP precies in voorliggende casus volgens u, gezien de controversiële trackrecord van de Braziliaanse vleesverwerker JBS die algemeen bekend is?”
Het kabinet komt, mede naar aanleiding van de toeslagenaffaire, met een generiek actieplan voor de verbetering van de informatiehuishouding van de Rijksoverheid, onder de noemer ‘Open op Orde’. Er komt vanaf 1 juli een regeringscommissaris om de uitvoering van het actieplan te coördineren.
Woensdag 7 april
Vera Bergkamp (D66) is de nieuwe voorzitter van de Tweede Kamer.
Tinka den Arend (strategisch beleidsmedewerker APG) betoogt in een blog dat voor passende pensioenoplossingen voor zelfstandigen meer ruimte nodig is vanuit de wetgever om te kunnen experimenteren.
DNB verwacht dat de groei dit jaar 2,2% bedraagt, gevolgd door een groei van 4,2% volgend jaar.
Olaf Sleijpen (DNB-directeur en hoofdeconoom) licht de DNB-tussenraming toe in een blog: “Dat het herstel in Nederland verhoudingsgewijs lijkt tegen te vallen, is vooral omdat de val naar beneden ook minder diep was.”
Donderdag 8 april
Minister Koolmees (SZW) stuurt per ongeluk een brief aan de Kamer die nog in de ministerraad moest worden besproken. Uit de inmiddels offline gehaalde brief blijkt dat het ‘niet wenselijk’ is om iedereen na 45 dienstjaren het recht te geven op een staatspensioen.
Het is volgens de minister ‘zeer complex en bovendien ondoelmatig’ voor de overheid om zo’n regeling uit te voeren en te financieren. ‘De kosten en het gebruik voor een publieke regeling liggen naar verwachting hoger dan bij een cao-regeling tussen werkgevers en werknemers,’ schrijft Koolmees. Minister Koolmees zal met een nieuwe brief komen.
Vakbonden reageren onaangenaam verrast en oordelen hard. Zij wijzen erop dat het onderdeel is van het pensioenakkoord dat er een oplossing moet komen voor mensen met zware beroepen.
Vrijdag 9 april
Minister Koolmees (SZW) beantwoordt vragen over experimenten met pensioenregelingen voor zelfstandigen.
Het demissionaire kabinet zal de agenda van de wekelijkse ministerraad (elke vrijdag) voortaan openbaar maken.
Het kabinet maakt bekend waar de eerste vier miljard van het Nationaal Groeifonds (Wopke-Wiebes-fonds) heen gaan, met als het doel het langetermijnverdienvermogen van Nederland te verhogen. Voor de komende vijf jaar is 20 miljard beschikbaar voor investeringen in kennisontwikkeling, infrastructuur en innovatie.
Meer dan 2,5 van de 4 miljard, gaat naar grote ov-projecten. Zoals de bus-, tram-, metro- en lightrailinfrastructuur bij Den Haag en Rotterdam, het doortrekken van het Noord/Zuidlijn metrotracé van Amsterdam Zuid naar Schiphol en een ov-project in Eindhoven (zelfrijdende bussen over een nieuwe busbaan). Dit najaar is de tweede ronde voor het indienen van voorstellen.
50PLUS-Kamerlid De Haan ‘verduidelijkt’ het standpunt van de partij rondom pensioen: “We willen de rekenrente aanpakken, maar wel op een manier die op steun van de Kamer kan rekenen.”