Thijs Knaap bij BNR over Nvidia en de Fed

Gepubliceerd op: 28 augustus 2024

Chipmaker Nvidia presenteert vandaag zijn kwartaalcijfers. In het beleggerspanel op BNR Nieuwsradio vertelt Thijs Knaap, hoofdeconoom bij APG, dat hij niet zozeer naar de koersstijging kijkt maar vooral naar de koers-winstverhouding.

“De groei van de omzet en de winst van Nvidia is zeer indrukwekkend, met een omzet die naar verwachting de 100 miljard dollar per jaar gaat aantikken. De winst alleen is ongeveer gelijk aan het bbp van de provincie Overijssel, waar zo’n 1,2 miljoen mensen wonen. Ter vergelijking, Nvidia heeft zo’n 30.000 medewerkers in dienst, en die draaien dus een enorme omzet. Het is nu wel een duur aandeel, waarbij je ruim zeventig keer de winst betaalt. Dat betekent dat beleggers verwachten dat de omzet en de winst van het bedrijf nog veel verder gaan stijgen. De grote vraag waar iedereen bij de presentatie van de kwartaalcijfers naar gaat kijken, is dan ook wat de winststijging is. Prachtig dat het bedrijf nu zo succesvol is, maar zet die trend zich ook door?”


Volgens Knaap kunnen er twee zaken misgaan. “Elke innovatie, dus ook kunstmatige intelligentie (AI), kent een piek van opgeblazen verwachtingen, die niet altijd volledig worden ingelost. Mijn gevoel is dat we aan het einde van de piek zitten en AI niet zo groot blijkt als we denken. Het andere gevaar is dat de momenteel onaantastbare positie van Nvidia als het enige bedrijf ter wereld dat de benodigde chips kan leveren, wordt bedreigd. Bijvoorbeeld omdat een andere onderneming een makkelijker of goedkoper alternatief bedenkt voor de chips van Nvidia. Dan wordt het heel lastig voor de chipmaker om deze groei vol te houden.”


Renteverlaging

Het beleggerspanel stond ook stil bij de recente aankondiging van Jerome Powell van de Amerikaanse Federal Reserve (Fed) dat de tijd is gekomen voor een renteverlaging. “Het is fijn dat wat iedereen al verwachtte nu ook hardop is uitgesproken”, aldus Knaap. “We zijn nu op het punt gekomen dat de prijsdruk onder controle lijkt, en dan komt het dubbele mandaat van de Fed naar voren: ze kijken niet alleen naar de inflatie, maar ook naar de arbeidsmarktcijfers. En nu zijn er vooral zorgen over de toegenomen werkloosheid. Die is met 4,3 procent nog steeds aan de lage kant, maar wel een procentpunt hoger dan anderhalf jaar geleden, en die stijging lijkt zich te versnellen.”


Wat Knaap altijd verbaast is dat Amerikanen moeite lijken te hebben met het bijhouden van het aantal banen. “Vorige week is dat cijfer door het betreffende ministerie met maar liefst 800.000 naar beneden bijgesteld. In Nederland zijn we gewend dat alles perfect is geadministreerd en we precies weten hoeveel banen er zijn, maar dat gaat in Amerika een stuk minder goed.” Er is overigens wel een nuance, benadrukt Knaap. “Er zijn 160 miljoen werkende Amerikanen, dus die 800.000 vormt maar een half procent. Aan de andere kant: een half procent verschil op een werkloosheidscijfer van 4,3 procent maakt toch wel een groot verschil.”

 

Knaap benadrukt dat de dynamiek die kan duiden op een recessie nog ver weg lijkt. “Dan worden mensen ontslagen, waardoor ze minder geld uitgeven. Bedrijven verkopen dan minder en moeten dan ook weer werknemers ontslaan. Die dynamiek wil de Fed voor zijn, waardoor ze nu beginnen met het verlagen van de rente, ondanks dat de werkloosheid nog aan de lage kant is. Ze nemen het zekere voor het onzekere, en beginnen waarschijnlijk met een kleine verlaging.”


Investering

De hoofdeconoom ging ook nog even in op de investering die APG in juli namens ABP deed in het Foundation Fund II van Main Capital Partners. Dat is een fonds dat belegt in kleine bedrijven die softwareoplossingen ontwikkelen. Het beleggerspanel, waaraan ook Koen Bender (directeur van Mercurius Vermogensbeheer en pensioenpotje.nl) deelnam, besprak verder nog de plannen van Unilever om twee merken af te splitsen en zich minder op duurzaamheid te richten.

Luister hier naar de volledige aflevering.