Voormalig vicepremier Karien van Gennip is een van de belangrijkste vrouwelijke leiders in Nederland. In een interview met Katherine Kucherenko tijdens het APG Talks-event deelt zij haar visie op diversiteit en inclusie in en buiten het bedrijfsleven. “In het begin kleedde en gedroeg ik mij als een man, omdat ik dacht dat dit mij hetzelfde carrièrepad zou opleveren.”
Nederland wordt vaak gezien als een baken van gelijkheid en kansen. Maar is dat wel zo, vraagt Katherine zich af. “Vrouwen ontvangen immers 10 tot 15 procent minder salaris voor hetzelfde werk. Bij financiële instellingen is dat gat nog groter, volgens het CBS verdienen vrouwen in deze sector 24 procent minder. Dus hoe gelijkwaardig is Nederland?”
Van Gennip knikt instemmend. “Je hebt gelijk, maar als je naar de sociale waarden in de samenleving kijkt, dan zie je dat vrouwen in Nederland een betere positie hebben in vergelijking met andere landen. Maar in het bedrijfsleven is het verschil nog steeds groot.” Van Gennip doelt dan niet alleen op de loonkloof, maar ook op de pensioenkloof en het carrièreperspectief. “Wat je ziet is dat leiders vaak iemand aantrekken die op henzelf lijkt, maar dan vijf jaar jonger is. Maar zo komen we er niet.”
De mini-me versie
Ze put daarbij ook uit haar eigen ervaring. “In het begin kleedde en gedroeg ik mij als een man, omdat ik dacht dat dit mij hetzelfde carrièrepad zou opleveren. Maar na een paar jaar kom je erachter dat het zo niet werkt. Leiders trekken vooral de mini-me versie van zichzelf aan, omdat ze zich daarin herkennen. Daarom moeten we echt vanaf. En het recruterings- en promotieproces moet transparanter.”
Volgens Van Gennip moeten organisaties gaan voor rechtvaardigheid in plaats van voor gelijkheid. “Rechtvaardigheid is dat je actief mensen werft die een kans nodig hebben. Bij gelijkheid geef je iedereen een kans, en dan hebben mannen meer kans dan vrouwen.”