Het APG-logo op de websites kleurt op 17 mei in regenboogtinten, als symbool van diversiteit en inclusie. De aanleiding: IDAHOBIT, de Internationale Dag tegen Homo-, Bi-, Intersekse- en Transfobie. Een belangrijke dag, ook binnen APG. DEI-officer Maikel Dullens vertelt waarom.
“IDAHOBIT draait om zichtbaarheid en bewustwording”, legt Maikel uit. “Het is een internationale dag om aandacht te vragen voor de discriminatie waar LHBTQIA+’ers nog steeds mee te maken krijgen. Niet alleen in wetten en regels, maar juist ook in de samenleving. En dat is hard nodig.”
Voor Maikel is de dag ook persoonlijk belangrijk. “Ik identificeer me als queer, en toen ik jonger was, worstelde ik daar erg mee”, vertelt hij openhartig. “Er werd in mijn omgeving regelmatig homofobe taal gebruikt. Teksten als: ‘homo’s moeten aan bomen worden opgehangen’ en ‘als een van mijn kinderen homo is, weet ik niet of die thuis nog welkom is’ raakten me hard. Dat soort uitspraken – ook al zijn ze niet altijd serieus bedoeld – doen pijn. Ik heb daardoor lang moeite gehad om mijn eigen identiteit te accepteren.”
Zorgen
Hoewel er vooruitgang is geboekt op het gebied van acceptatie, maakt Maikel zich zorgen over de huidige ontwikkelingen wereldwijd. “Online haat neemt toe, en in sommige landen gaan de rechten van LHBTQIA+ personen juist achteruit. Mijn partner is Amerikaan en non-binair, maar non-binaire personen worden niet langer erkend door de overheid van de VS. Dat is heftig. Het doet echt iets met je als je thuisland zegt: je bestaat niet.”
Ook in het dagelijkse leven hebben Maikel en zijn partner soms moeite om zichzelf te kunnen zijn: “We zijn in het openbaar terughoudend met affiniteit. Bijvoorbeeld als mijn partner op familiebezoek gaat en we afscheid nemen op Schiphol. We zijn ons dan zeer bewust van onze omgeving en weten dat een simpele omhelzing of kus al negatieve reacties kan oproepen.”
Om de leden van de LHBTQIA+-community te laten merken dat zij gezien worden en welkom zijn bij APG, past APG op 17 mei het logo aan naar de kleurige regenboogvariant. “Deze dag werd gekozen in overleg met de Proud Community binnen APG. Het komt dus echt vanuit de medewerkers zelf. We kunnen niet álle themadagen aangrijpen, maar een paar betekenisvolle momenten – zoals IDAHOBIT – verdienen extra aandacht.”
Ontwikkelingen
Diversiteit, Gelijkwaardigheid en Inclusie (in het Engels afgekort naar DEI) is een strategisch thema binnen APG, waar dit jaar op verschillende manieren aandacht aan wordt gegeven. Onze communities spelen daarin een actieve rol, zoals het Proud netwerk: “Het netwerk heeft vorig jaar bijvoorbeeld LHBTQIA+ awareness trainingen georganiseerd. Ook dit jaar komt er weer veel aan. Zo is er rond Pride Month een expositie over identiteit op ons kantoor in Amsterdam, in samenwerking met de andere huurders. Een personal branding workshop is ook onderdeel van dat programma.”
Daarnaast is het partnerschap met Workplace Pride – een organisatie die bedrijven helpt inclusiever te worden – ook dit jaar weer verlengd. “Die samenwerking geeft ons inzicht in waar we staan en waar we nog kunnen groeien.” Zelf zit Maikel ook niet stil. Zo is hij bezig om een dialoogsessie voor LHBTQIA+-collega’s op te zetten.
Trots is Maikel ook op het feit dat er binnen APG een richtlijn in de maak is voor medewerkers die in gendertransitie gaan. “Die richtlijn biedt handvatten aan zowel de medewerker als de leidinggevende om het proces zo goed mogelijk te laten verlopen. Niet alleen praktische zaken zoals administratieve wijzigingen komen aan bod, maar ook hoe en wanneer je collega’s informeert.”
Te veel
Op de vraag wat hij vindt van de kritiek dat er ‘te veel’ over DEI wordt gecommuniceerd, is Maikel eerlijk: “Dat hoor ik inderdaad weleens. Gelukkig onderschrijven de meeste collega’s die kritiek uiten ook gewoon de waarden van gelijkwaardigheid en inclusie en hebben ze vooral kritiek op onze aanpak. En ik sta open voor inhoudelijke kritiek – graag zelfs, want dat helpt ons om beter te worden. Maar ik vind het soms lastig te begrijpen dat we ‘te veel’ zouden doen om een veilige omgeving te creëren. Om die te realiseren, moet je regelmatig communiceren met iedereen. Daarin kun je wat mij betreft niet doorslaan. En als je collega’s zich net zo prettig als jij op het werk voelen, is dat dan niet voor iedereen fijner?”
Wat hem persoonlijk meer raakt, is de toon waarop kritiek soms wordt geuit. “Let daar samen op. Er is namelijk ook een ondergrens aan inclusie en je vrijheid van meningsuiting – die ligt bij uitsluiting en discriminatie. Je kunt mensen echt hard raken met je opmerkingen. Je hoeft niet alles te begrijpen of het altijd met elkaar eens te zijn, om elkaar met respect te behandelen.”
Vlag niet alleen symbolisch
Dat de diversiteitsvlag tegenwoordig standaard op kantoor hangt, betekent veel voor Maikel. “Misschien lijkt het een symbolisch gebaar, maar het effect is echt. Ik voel me daardoor meer op mijn gemak binnen APG. Het is een signaal: jij mag er zijn.”
Zelf probeert hij met zijn zichtbaarheid ook anderen te helpen. “Mijn nagellak, mijn tatoeages, mijn openheid – het is een bewuste keuze om zo authentiek te zijn. Omdat ik weet dat er mensen zijn die zich nog onzeker voelen. Aan hen wil ik laten zien: je bent niet alleen. En je mag trots zijn op wie je bent.”
Tegelijkertijd benadrukt hij dat niemand verplicht is om zich uit te spreken over de eigen identiteit. “Het is jouw keuze. Wat we willen creëren is een cultuur waarin dat mág. Maar alleen als jij daar klaar voor bent, als jij dat wilt.”
Praten
Voor collega’s die worstelen met hun identiteit of zich niet geaccepteerd voelen, heeft Maikel een duidelijke boodschap: “Praat erover. Met iemand die je vertrouwt, met iemand uit het Proud netwerk, met een vertrouwenspersoon, of met mij. En als dat binnen de organisatie nog een stap te ver is, zoek dan iemand buiten APG. Je hoeft het niet alleen te doen.”