GroeiFabriek te gast bij BNR-podcast Baanbrekende Businessmodellen

Gepubliceerd op: 9 juli 2024

Innoveren als pensioenuitvoerder: hoe doe je dat? En hoe kún je innoveren in de gereguleerde wereld die de pensioensector is? Roel Broen en Rob Tillmann van de GroeiFabriek – de innovatiehub van APG – praten er uitgebreid over in de BNR-podcast ‘Baanbrekende Businessmodellen’.

 

Daags voor de opnames spreken we Rob Tillmann, innovator bij de GroeiFabriek, over zijn voorbereiding op de podcast, waar hij samen met Roel Broen, head of strategische innovaties & ventures, aanschuift. “Natuurlijk zal het over kunstmatige intelligentie gaan”, vertelt Tillmann, gevraagd naar zijn verwachtingen. “Dat is nou eenmaal een hot topic. Maar in onze aanpak op innovatie starten we nooit met de vraag: hoe kunnen we AI gaan inzetten? We beginnen altijd met de probleemstelling: waar moet een oplossing voor komen? En ja, door de oogharen heen zie je dat die oplossing nu natuurlijk vaak in AI gevonden moet worden.”

 

Samenwerking
In de podcast van BNR, die je hieronder kunt beluisteren, passeert kunstmatige intelligentie inderdaad de revue. Evenals die mooie recente mijlpaal: het in de wacht slepen van een Pension Pro Award in de categorie Innovatie voor vertaaloplossing Textbuddy, die de GroeiFabriek samen met pensioenfonds Schoonmaak ontwikkelde. Ook bij Textbuddy startten Tillmann en consorten met het definiëren van het op te lossen probleem: de overbrugging van taalbarrières bij de deelnemerspopulatie van het pensioenfonds.

 

Het project zegt veel over de manier waarop de GroeiFabriek naar innovatie binnen de pensioensector kijkt. Samenwerking is daarin essentieel. De innovatiehub ontplooit mét andere collega’s hun doelen en wil ook nadrukkelijk mét hen tot oplossingen komen. Dat de GroeiFabriek in de Brightlands Smart Service Campus is gevestigd – en dus niet in het APG-hoofdkantoor – is geen toeval; de directe link van de creatieve broedplaats met scholen en universiteiten maakt ook samenwerking buiten APG mogelijk.

 

Praktisch
Validatie is in de werkwijze van de GroeiFabriek het sleutelwoord. Tillmann: “Bij die validatie in het innovatieproces kijken we altijd naar een stukje levensvatbaarheid. Natuurlijk moet er ruimte zijn voor fouten, falen hoort erbij in de innovatie – en die greatest failures komen ook in de podcast aan bod – maar het moet uiteindelijk wel iets opleveren. Daarnaast moeten we niet het wiel opnieuw gaan uitvinden. Innovatie in pensioensector is ook het slim hergebruik van beproefde technieken. En het moet haalbaar zijn binnen de wettelijke kaders die in de sector én bij APG gelden.”

 

Vooroplopen
Die kaders brengen Tillmann weer op de toepassing van AI. De mogelijkheden, ook voor de pensioensector, lijken groot. Maar, benadrukt hij, we kunnen het alleen op een goede manier inzetten als daar goed beleid voor is en onze systeemarchitectuur en security er klaar voor zijn. Een solide en veilig fundament dus. “En daar zitten we op dit moment middenin. De urgentie ís er, want iedereen ziet het potentieel van generatieve AI. En bij APG willen we op dat gebied vooroplopen.”

 

In de podcast vult collega Broen dit aan: “Generatieve AI is súperinteressant als ontwikkeling. Maar wel iets dat we in het kader van de probleemstelling willen toevoegen. We experimenteren er nu ook al mee, maar we gebruiken het nog niet in de productieomgeving. Voordat we dat doen, moeten we zeker weten dat het supersafe is. En daar zijn we mee bezig.”

 

Randen opzoeken
Het gesprek met BNR verkent diverse onderwerpen. Bijvoorbeeld over het feit dat de innovaties van de GroeiFabriek altijd binnen de strategie van APG en zijn fondsen passen en in lijn zijn met de ambities van de organisatie. Maar ook over de mindset van de GroeiFabriek-collega’s. Daarover zegt Broen: “Het streven moet zijn dat je met je innovatie iets tien of twintig keer beter maakt. Daarvoor moet je de randen opzoeken, zonder daarbij buiten de kaders van wet- en regelgeving te treden.”

 

Benieuwd naar de hele uitzending? Luister hem hier