Droom & Daad: "Zorg dragen voor mensen geeft me veel meer voldoening dan een avondje in de kroeg”

Gepubliceerd op: 6 oktober 2021

Maar doodslaan deed hij niet 

Want tussen droom en daad staan wetten 

In den weg en praktische bezwaren 

(uit: Willem Elsschot, Het Huwelijk) 

 

Pensioen mag voor generatie Z een ver-van-hun-bedshow zijn, zij zijn wel de generatie van de toekomst. Waar dromen ze van? Wat doen ze om dat te bereiken? En wat staat het in de weg? In deze reeks laten we jongeren aan het woord over hoe nu en later er voor hen uitziet.  

Marleen de Witte (21): “Ik vind niet altijd aansluiting bij leeftijdsgenoten die met heel andere dingen bezig zijn.” 

 

Wie Marleen de Witte (21). Ze omschrijft zichzelf als een ondernemende jonge meid die veel bezig is met de toekomst en positief in het leven staat. 

Woont In het Brabantse Huijbergen, tegen de Belgische grens. Nu nog even bij haar ouders, maar binnenkort gaat ze op haar werk wonen. “Ik word huisouder, wat inhoudt dat ik er dag en nacht ben voor de bewoners van de instelling waar ik werk.” 

Werkt als beginnend actrice en als pedagogisch begeleidster in een antroposofische zorginstelling voor mensen met een verstandelijke beperking, autisme en psychische problemen.  

Houdt van: “Musicals, zangles, muziek op vol volume, uren rondstruinen in kringloopwinkels en woonwinkels, mezelf ontwikkelen, cursussen doen en goede gesprekken voeren. Dat zijn dingen waar ik heel blij van word.” 

 

Waar droom je van?  

“Stiekem droom ik ervan een gave rol te krijgen in een boeiende film of serie. Ik timmer er hard voor aan de weg, maar in het acteerwereldje kom je er moeilijk tussen. Gelukkig heb ik nog een andere passie: ik zou mijn werk in de zorg nooit willen opgeven. Het liefst wil ik beide combineren. Een paar maanden per jaar ertussenuit voor opnames en daarna weer terug naar mijn andere werk.  

Ik ben veel met de toekomst bezig. Ik heb een kinderwens en wil uiteindelijk ook pleegouder worden. Mijn ouders zijn dat nog steeds. We zijn thuis met z’n zevenen, maar er was ook ruimte voor anderen. Ik zie dat als een verrijking. We vingen thuis altijd verschillende kinderen op. Daardoor besefte ik al vroeg dat het niet vanzelfsprekend is om een onbezorgde jeugd te hebben. Het leerde me te waarderen wat ik had en heb. Van huis uit heb ik meegekregen dat gedrag altijd ergens vandaan komt. Op school hielp me dat al om bijvoorbeeld pestkoppen te begrijpen, nu helpt het me in mijn werk. Het lijkt me heel bijzonder om later zelf een veilige omgeving te kunnen bieden aan kinderen die dat nodig hebben. Hoe zwaar hun rugzakje ook is, ik kan helpen om het te tillen.” 

 

Hoe zie je jouw toekomst voor je?  

“Met een man en een gezin. Ik hoop ook veel van de wereld te zien, en te kunnen doen waar ik gelukkig van word. Zolang ik naar mijn gevoel blijf luisteren, heb ik er alle vertrouwen in dat het wel goedkomt met mijn toekomst.” 

 

Hoe ziet je gedroomde pensioen eruit? 

“Ik hoop te kunnen gaan en staan waar ik wil, zonder geldzorgen. Ik vraag me af op welke leeftijd ik met pensioen kan, of het tegen die tijd niet heel anders is. Ik hoop natuurlijk dat mijn pensioen en AOW genoeg zijn om van te leven, maar voor de zekerheid wil ik zelf ook wat geld gaan beleggen, zodat ik een extra potje heb. Ik weet niet of ik zou willen stoppen met werken. Misschien ga ik tegen die tijd wel lesgeven, anderen vertellen wat ik allemaal heb geleerd. Of vrijwilligerswerk doen. Misschien geniet ik daar wel veel meer van dan wanneer ik niets meer doe.” 

Waarom denken we niet in praktisch en theoretisch, in plaats van in hoog- en laagopgeleid?

Wat is je droom voor Nederland? 

“Ik heb er meerdere! Zo droom ik van een Nederland waarin er gezondheidszorg is voor iedereen, zonder eigen risico. Ik ben bang dat mensen die dat eigen risico niet kunnen betalen een bezoek aan de dokter uitstellen. Er gaat nu ook veel geld naar het behandelen van aandoeningen en ziektes, terwijl het veel logischer zou zijn om ze te voorkomen. Gezondere voeding zou veel goedkoper moeten zijn dan ongezonde voeding  

Daarnaast zouden er in mijn ideale Nederland veel meer pleeggezinnen zijn. Ik gun ieder kind dat niet thuis kan wonen een pleeggezin. De jeugd is de toekomst. Kinderen moeten een goede start hebben om er later wat van te kunnen maken.  

Tot slot zou ik het mooi vinden als Nederland gaat inzien dat ieder opleidingsniveau even belangrijk is. Waarom denken we niet in praktisch en theoretisch, in plaats van in hoog en laag? Het is toch juist gaaf als je met je handen gaat werken? Dat moet niet als minderwaardig gezien worden. Ik ben blij dat mijn ouders mij stimuleren om te doen waar ik gelukkig van word. Rondkomen is belangrijk, maar gelukkig zijn staat op nummer 1.” 

 

Wat vind je goed gaan in de maatschappij, wat maakt je trots? 

“Ik vind het heel goed dat het onderwijs hier toegankelijk is voor iedereen. De gezondheidszorg is ook erg goed, al kan het nog beter en goedkoper. Dat we in Nederland vrijheid van meningsuiting hebben is ook iets wat me trots maakt; het is niet vanzelfsprekend.” 

Wat kan er beter in de wereld? 

“Het zou niet allemaal om macht en geld moeten gaan. Als mensen elkaar wat meer gunnen in plaats van altijd maar streven naar meer, denk ik dat een groot deel van de wereldproblematiek opgelost zou zijn.” 

 

Wat baart je zorgen, met het oog op de toekomst? 

“Ik ben soms bang voor de gevolgen van de digitalisering. In mijn jeugd kwam ik zwart van de modder thuis, hing ik in bomen, was ik echt kind. Nu zitten kinderen thuis op een tablet, filmpjes te kijken. Aan de ene kant is het makkelijk dat de wereld steeds digitaler wordt, maar het gaat wel ten koste van andere dingen. Sociale media vind ik ook lastig af en toe: het is toch erg dat mensen onzeker worden als ze weinig likes krijgen? Ik merk vaak dat leeftijdsgenoten daar erg mee bezig zijn. Zo zonde van je tijd.” 

Je bent een soort paria als je niet gevaccineerd bent

Wat maakt je boos? 

“De verdeeldheid die de overheid creëert tussen gevaccineerden en ongevaccineerden. Mensen moeten doen waar ze zich veilig en goed bij voelen. Nu wordt een vaccinatie langzaam afgedwongen en ben je een soort paria als je geen prikken hebt gehaald. Ik heb me niet laten vaccineren, ook al werk ik in de zorg. Ik vind dat er nog te weinig over die vaccins bekend is en het voelt voor mij niet veilig. Bovendien heb ik corona gehad en ben ik er goed uitgekomen. Ik heb alle begrip voor mensen die zich wel laten vaccineren, maar dat heb ik ook voor mensen die dat niet doen. Die laatste mening lijkt er alleen niet te mogen zijn. Daar word ik een beetje opstandig van. Voor mij is de coronapas geen reden om overstag te gaan. Ik vermaak me ook wel zonder clubs en etentjes in restaurants.” 

 

Wat staat je dromen in de weg? 

“Vooral ikzelf. Soms wil ik te snel te veel. Dan denk ik weleens: kom op, je bent pas 21, geniet wat meer. Ik vind niet altijd aansluiting bij leeftijdsgenoten, omdat ik al een veel volwassener leven leid dan zij. Studerende vriendinnen gaan ieder weekend naar feestjes en maken zich druk over het wel of niet kopen van designerkleding. Daar is niets mis mee, maar ik ben met heel andere dingen bezig. Mijn werk, zorg dragen voor mensen, geeft me veel meer voldoening dan een avondje in de kroeg. Ik doe niets zomaar. Gewoon een beetje daten zou ik ook niet snel doen. Als ik een relatie krijg, moet dat met de toekomstige vader van mijn kinderen zijn, anders vind ik het zonde van mijn tijd. Soms zou ik willen dat ik wat meer in het hier en nu kon zijn. Af en toe ben ik te streng voor mezelf.”  

 

Wat doe je om je dromen te realiseren?  

“Luisteren naar mijn gevoel. Dat heb ik altijd al gedaan, en dat heeft me al ver gebracht. Ik ben trots op waar ik nu sta. Ik doe waar ik gelukkig van word en werk er hard voor.” 

 

En wat doe je voor een beter Nederland en een betere wereld? 

“Ik zit sinds mijn 12de in een panel voor mensen die pleegouder willen worden. Daar vertel ik over mijn eigen ervaringen als pleegzus. Zo hoop ik ze te enthousiasmeren. Daarnaast denk ik dat ik in mijn werk veel voor anderen beteken. Ik sta naast de bewoners van de instelling en help ze om hun best mogelijke leven te leiden. Straks ben ik daar ook nog eens huisouder, dan ben ik er dag en nacht voor ze. Als ik zie wat een houvast de huidige huisouder is voor de bewoners, vind ik het heel bijzonder dat ik die rol mag innemen.”