Pensioenfondsbestuurder Monique Groenen wil collega-architecten interesseren voor hun pensioen
De vergadering van het bestuur van Pensioenfonds Architectenbureaus begint altijd met de vraag: waar lig je wakker van? Bestuurder Monique Groenen – zelf architect – zit nooit verlegen om een antwoord, want er speelt veel in de sector. De grootste uitdaging: haar collega’s interesseren voor hun pensioen. “Tegenwoordig zetten we maar plaatjes van gebouwen bij onze berichten, dan worden ze eerder gelezen.”
Ze heeft net 150 stoeltjes besteld. Bestemd voor 150 kleuters, die in hun nieuwe school in het Brabantse dorp Hapert allemaal in één grote ruimte komen te zitten. Aan (interieur)architect Monique Groenen de taak om dit megaklaslokaal zo in te richten dat er straks sprake is van een fijne speel-leeromgeving met goede akoestiek. Een flinke uitdaging, net zoals de levering van het benodigde hout en plaatmateriaal: de oorlog in Oekraïne zorgt voor vertraging en prijsstijging.
Russische aandelen verkopen
Ook als bestuurder van Pensioenfonds Architectenbureaus (namens de werkgevers) wordt Groenen met de gevolgen van de Russische inval in Oekraïne geconfronteerd. “Een dag ervóór hadden we bestuursvergadering. We beginnen altijd met een rondje: waar lig je wakker van? Toen heb ik mijn zorgen om de dreiging in Oekraïne geuit en de vraag gesteld wat een oorlog voor ons pensioenfonds zou betekenen. De volgende dag was het ineens zover.” Tijdens de telefonische vergadering van een paar dagen later valt unaniem het besluit om de belangen in Russische overheden en bedrijven zo snel mogelijk te verkopen. “Daar was geen lange discussie voor nodig.”
Mooi pensioengebouw neerzetten
Architectuur en pensioenfondsbestuur: Groenen ziet wel een parallel. “Als architect heb je te maken met de eisen van opdrachtgevers, in de pensioenwereld met de eisen van de wet en de sociale partners. Je maakt een passend ontwerp, samen met andere betrokken partijen. Vervolgens houd je toezicht op de uitvoering door de ‘aannemer’: de uitvoeringsorganisatie. Zo zet je een mooi pensioengebouw neer voor de deelnemers.”
Jullie deelnemers zijn architecten. Wat is typerend voor de beroepsgroep?
“We zijn er niet alléén voor architecten. Dat wordt vaak gedacht, maar wij zijn er voor álle werknemers van architectenbureaus, dus ook voor bijvoorbeeld secretaresses, tekenaars en bestekschrijvers. Je hebt het dus over een diversiteit aan beroepen, de meeste mensen zijn overigens wel hoogopgeleid. Architecten hebben een passie voor hun vak, ze doen hun werk met liefde en enthousiasme. Het gevaar is dat opdrachtgevers gaan denken dat je werk je hobby is, terwijl je natuurlijk ook geld moet verdienen. Maar de gemiddelde architect is nu eenmaal niet zakelijk aangelegd.”