APG stapt in Chinese obligaties

Gepubliceerd op: 29 november 2019

Samenwerking met E Fund biedt toegang tot groeiende markt

 

APG gaat samen met partner E Fund, de grootste fondsbeheerder in China, in Chinese vastrentende waarden beleggen, waaronder obligaties van bedrijven en locale overheden. De strategie is gelanceerd onder de naam ‘China Fixed Income Strategy’ en vergroot de toegang van APG tot een interessante markt, waarin steeds meer internationale investeerders actief zijn. Omdat de Chinese standaarden voor milieu, mensenrechten (zoals arbeidsrechten) en goed ondernemingsbestuur (corporate governance) lager liggen dan in het Westen, is het een bepalende factor in de China Fixed Income Strategy. We laten Sandor Steverink, Head of Treasuries bij APG, aan het woord over deze nieuwe stap.

 

Het zal geen verrassing zijn dat Sandor positief is over de nieuw gelanceerde strategie: “Als pensioenbelegger zijn we altijd op zoek naar aantrekkelijke beleggingen die stabiele, lange termijn rendementen opleveren voor onze pensioenfondsklanten en hun deelnemers. De rentestand is erg laag nu, dus we verwelkomen  beleggingen die naast solide rendementen  relatief laag risicoprofiel hebben. Nu de Chinese markt steeds meer wordt opengesteld voor internationale investeerders, is dit een goede kans voor ons. Onze partner E Fund adviseert ons voor deze beleggingsstrategie, die we samen met hen ontwikkelen. Daarmee vergroten we ons beleggingsuniversum in een belangrijke markt. ”

 

Een vastrentende strategie, wat houdt dat in?

“In dit geval doelen we daarmee op een specifieke beleggingsstrategie voor obligaties -leningen dus- in China, zonder onderscheid te maken tussen bedrijfsobligaties en obligaties van lokale overheden. Dat komt doordat de grenzen hiertussen in China minder scherp zijn. Belangrijk in deze strategie is de aandacht voor ESG (Environment, Social and Governance, red.)-factoren. Iets wat voor ons bij APG heel normaal is, maar in China een nieuw concept is.”

 

Wat levert het onze pensioenfondsen en deelnemers op?

“Zoals gezegd, dit type beleggingen  levert een goed rendement op bij een laag risico. Daarbij komt nog dat deze strategie een goede wereldwijde spreiding in je beleggingen biedt wanneer je hem combineert met andere vastrentende beleggingen. Want China heeft ondanks de verdergaande globalisatie nog altijd haar eigen dynamiek, wat dus diversificatie in je beleggingsportefeuille oplevert omdat niet alles tegelijk in dezelfde richting beweegt. Daarnaast is de Chinese vastrentende markt een once-in-a-lifetime opportunity. Het is niet eerder is voorgekomen dat een markt van deze omvang ineens open gaat zoals dat in China nu het geval is. Tot nu toe is China zwaar ondervertegenwoordigd in onze beleggingsportefeuille; en dat voor de tweede economie van de wereld. Nu de Chinese financiële markten zijn geopend en China steeds vaker en steeds meer in wereldwijde benchmarks is opgenomen, is er steeds meer reden om het aandeel aan Chinese beleggingen een weerspiegeling te laten zijn van de vooraanstaande positie van China in de wereldeconomie.”

 

In China is ESG nog minder ontwikkeld. Hoe gaan wij daar mee om?

“ESG is een heel belangrijke factor in de strategie. Omdat het ESG concept in China nieuw is en de ESG standaarden daar lager liggen dan in de westerse wereld, moeten we meer onderzoek doen naar de instanties waarin we beleggen. Daarom beginnen we met een meer geconcentreerde portefeuille dan gebruikelijk binnen vastrentende beleggingen, waar risicospreiding zeer essentieel is. Doordat we samenwerken met E Fund hebben we direct toegang tot de kennis over deze bedrijven en instanties. We zijn druk bezig om met name de ESG-kennis over China uit te breiden en daarmee zal de diversificatie in de portefeuille ook toenemen. Daar komt bij dat het rapporteren over ESG en verantwoord beleggen ook in China meer voet aan de grond krijgt – door regelgeving vanuit de Chinese overheid, en door de internationalisatie van China’s financiële markten.


APG en E Fund willen bij de voorhoede van spelers horen binnen deze ontwikkeling. In 2016 hebben we de krachten al gebundeld met hen voor het beleggen in China A-shares* die volledig voldoen aan de door onze pensioenfondsklanten gehanteerde eisen voor verantwoord beleggen die onze pensioenfondsklanten. En nu gaan we dus hetzelfde doen voor het beleggen in vastrentende waarden via de China Fixed Income strategie. Daarmee hopen en verwachten we dat de Chinese partijen die de obligaties uitgeven, zich steeds meer bewust worden van het belang van verantwoord beleggen.

 

We implementeren het beleid voor verantwoord beleggen van onze klanten in alle markten waarin we actief zijn, inclusief China. Dit betekent dat we alle bedrijven waarin we kunnen investeren beoordelen op algemene en sectorspecifieke ESG-criteria. Gezien het groeiende belang van China op de internationale kapitaalmarkten en de specifieke uitdagingen op het gebied van ESG-openbaarmaking en -bewustzijn in die markt, zijn wij van mening dat het essentieel is om een ​​sterke lokale aanwezigheid en 'boots on the ground' te hebben. Daarom openen we een speciaal kantoor in Beijing en bundelen we lokale expertise en ervaring met E Fund.”

 

Hoe verwacht je dat deze strategie zich verder gaat ontwikkelen?

“China Fixed Income is een eerste allocatie (toewijzing van vermogen aan een specifieke categorie beleggingen, red.) naar China, waarbij we over tien jaar eerder denken aan een gelijke weging tussen de drie grootste vastrentende markten: US, Euro en China. Maar we hanteren hier het principe ‘start small and learn fast’.”

 

Lees het persbericht

 

* Chinese A-aandelen zijn de aandelen van bedrijven die zijn gevestigd op het vasteland van China en worden verhandeld op de twee Chinese aandelenbeurzen, de Shanghai Stock Exchange (SSE) en de Shenzhen Stock Exchange (SZSE).


Update januari 2024: Het kantoor in Beijing is inmiddels gesloten.