36 uur aan opleiding per jaar – een leven lang leren

Gepubliceerd op: 10 juli 2025

Achter elk getal zit een verhaal. In de maandelijkse rubriek ‘Cijfers die tellen’ staat steeds één cijfer centraal dat iets zegt over pensioen, APG of de wereld eromheen. In deze eerste aflevering richten we ons op opleiden: gemiddeld besteedt een APG’er 36 uur per jaar aan kennisontwikkeling. Wat betekent ‘een leven lang leren’ binnen APG? We vragen het aan Anne-Fried Manintveld, Teamlead Learning & Development bij APG.

 

Welke trends zie je op het gebied van leren en kennisontwikkeling?

“Een belangrijke trend is dat opleiden steeds meer ‘on the job’ gebeurt. Vroeger was het gebruikelijker om een paar dagen extern een training te volgen, waarna je weer terugkwam in de oude context van je werk. Met als risico dat er dan niet zoveel verandert, want het blijkt heel lastig om in je eentje nieuw gedrag vast te houden of een nieuwe werkwijze toe te passen. We richten ons daarom meer op leren van elkaar en op het mixen van leervormen. Dan gaat het bijvoorbeeld om een combinatie van een e-learning en een teamgesprek waarin wordt stilgestaan bij wat collega’s hebben geleerd en hoe ze die kennis kunnen toepassen en vasthouden. Of dat je als managementteam samen een training volgt, waarbij tijdens de training afspraken worden gemaakt over hoe je het geleerde in de praktijk effectief maakt.

 

Er is bijvoorbeeld veel kennis nodig voor de transitie naar het vernieuwde pensioenstelsel; kennis die een deel van de collega’s momenteel aan het vergaren is. Wij gaan met die collega’s om de tafel om te bepalen hoe we hun kennis en vaardigheden aan anderen in de organisatie kunnen overbrengen, op het moment dat zij het nodig hebben. Een gave kluif voor ons als People & Development-afdeling, en het past ook heel erg bij APG: een kennisgedreven organisatie, waar collega’s zeer gemotiveerd zijn om kennis over te dragen.


We zien verder dat ontwikkelmogelijkheden steeds meer worden ingezet om nieuwe medewerkers te werven. Het gaat werknemers - zeker degenen die nu de arbeidsmarkt betreden - niet meer alleen om het salaris of het werk dat ze nu gaan doen, maar ook om hoe ze zich verder kunnen ontwikkelen en de mate waarin hun werkgever hen daarbij faciliteert.”


Een belangrijk uitgangspunt voor leren bij APG is dat het wordt gekoppeld aan ‘het werk van vandaag en de uitdaging van morgen’. Wat betekent dit in de dagelijkse praktijk voor de medewerkers?

“Eén ding is zeker: verandering in ons werk bij APG en op de arbeidsmarkt als geheel is een constante, en leren helpt je om je goed te positioneren. Denk maar aan de ontwikkelingen op het vlak van AI en digitalisering, die zich in rap tempo opvolgen. Maar ook aan de veranderingen waar wij als organisatie voor staan, zoals de transitie naar het vernieuwde pensioenstelsel. Om je werk goed te kunnen doen, moet je bijblijven.

 

Hiervoor zijn samenwerking en executiekracht essentieel. Die twee vaardigheden raken elkaar. Is het duidelijk wat het doel is waar we naartoe werken en wat we van elkaar nodig hebben? Daarbij is het belangrijk dat iedereen z’n verantwoordelijkheid neemt. Het hele plaatje hoeft overigens niet altijd van tevoren tot in detail te zijn uitgedacht. De praktijk blijkt toch vaak anders. Bij APG zijn we vaak perfectionistisch, en dat zit ons soms in de weg. Terwijl het juist goed is om dingen tijdig uit te proberen. Dan kun je ook falen, maar daar leer je van en dat komt het uiteindelijke resultaat ten goede.

 

Ook digitalisering vormt een belangrijk thema. Als collega’s gebruik willen maken van AI, dan is het cruciaal dat ze het zorgvuldig inzetten. Zorg dat je de door AI gegenereerde resultaten toetst en op de juiste manier interpreteert en weet waar ze vandaan komen. Daarin begeleidt APG zijn medewerkers.

 

AI en automatisering gaan banen verder veranderen. Vanuit de verschillende vakgebieden in de bedrijfsonderdelen houden we de vinger aan de pols welke (digitale) ontwikkelingen eraan komen en wat die betekenen voor de skills waarover onze medewerkers moeten beschikken, zodat zij zich daarin kunnen ontwikkelen.”


In de hectiek van alledag bestaat altijd het risico dat de focus op ontwikkeling wat naar de achtergrond verschuift. Hoe zorgt jouw team ervoor dat hier wel voldoende aandacht voor blijft?
“Het komt vooral neer op focus aanbrengen. We hebben als team maar een beperkte capaciteit, en collega’s hebben het inderdaad vaak druk genoeg met hun dagelijkse bezigheden. Het is daarom essentieel om ons te richten op de belangrijkste vraagstukken die op APG afkomen: waar kan kennisontwikkeling het meest bijdragen aan de oplossing? Daar stemmen we ons opleidingsaanbod en de opleidingsagenda voor medewerkers op af.

 

Een bijkomende uitdaging is dat alle ontwikkelingen heel snel gaan. Er zijn nu al zoveel manieren om te leren, en dat aanbod neemt alleen maar toe. Denk ook hier weer aan de mogelijkheden van AI, of iets als LinkedIn Learning. We moeten ons altijd de vraag stellen of dat wat nu werkt qua opleiden ook in de toekomst nog steeds het meest effectieve middel is. Een geruststellende gedachte daarbij is dat je eigenlijk elke dag wel leert, ook zonder dat je je daarvan bewust bent. Bijvoorbeeld door nieuwe dingen uit te proberen, af te kijken hoe een collega iets aanpakt en meters te maken. Niet alles hangt dus af van wat we bewust organiseren om collega’s zich te helpen ontwikkelen.”