“Ontmoeten en samenwerken, daarvoor kom je naar kantoor”

Gepubliceerd op: 17 juli 2023

Wie zíjn die mensen die er bewust voor kiezen in de pensioensector te gaan werken? Wat doen ze daar de hele dag voor jouw pensioen? En wat vinden ze leuk aan hun werk? We nemen je mee achter de schermen. Salvador Essers is Directeur Facility Services (FS). “We zijn een professionele regieorganisatie. We creëren een werkomgeving die onze medewerkers helpt hun werk goed uit te voeren. Thuis en op kantoor.”

 

Directeur Facility Services, dat klinkt chique. Maar wat betekent het eigenlijk?

“Ik ben verantwoordelijk voor alles wat binnen APG over facilitaire dienstverlening gaat. Dat wil zeggen: een werkomgeving die onze medewerkers helpt hun werk goed uit te voeren. Thuis en op kantoor. We noemen dat ook wel ‘A great place to work’. Daarnaast gaat het om ondersteunende zaken als catering, huisvesting en beveiliging. Maar ook om verduurzaming en het reduceren van CO2-uitstoot bijvoorbeeld, niet alleen bij FS maar ook bij andere afdelingen. Denk bijvoorbeeld aan van het gas afgaan, mobiliteit en duurzaam reizen. En aan het verminderen van ons afval en ervoor zorgen dat we in 2030 energieneutraal gehuisvest zijn. Die transformatie van APG naar een duurzame organisatie vind ik ontzettend interessant en leuk om mee bezig zijn.”

 

Je werkt hier al 27 jaar. Kun je ons in vogelvlucht meenemen door de jaren heen?

“Na mijn studie Management, Economie en Recht kwam ik via diverse functies op het gebied van operationeel en changemanagement op de plek waar ik nu zit: de facilitaire dienstverlening. Voor mij is dat een hele logische positie. Want ik heb een goed gevoel voor wat de organisatie nodig heeft. Enerzijds omdat ik er al zolang werk, anderzijds omdat ik de businesskant op mijn duimpje ken. Vroeger werd FS veel meer in huis geregeld. Het was een facilitair bedrijf met honderden mensen. Vandaag de dag is dit anders, nu zijn we echt een professionele regieorganisatie en besteden we heel veel uit.”

 

Wat  houdt jou bij APG?

“Wat mij hier houdt, is de maatschappelijke context waarin we werken als uitvoerder van pensioenen. Het solidariteitsaspect, het maatschappelijke beleid en het duurzaam beleggen spreken mij enorm aan. Dat is ook iets wat heel erg in de organisatie zit. Onze betrokkenheid en de impact die we hebben is ontzettend groot. Ik geloof bovendien in het driepijlersysteem van pensioenen: de AOW, aanvullende pensioenopbouw via de werkgever en de individuele aanvulling. Een dergelijke invulling van een systeem past goed bij mijn mindset. De basis goed geregeld hebben, maar ook dingen voor jezelf kunnen doen. Dat zie ik overal en dus ook binnen APG, met ruimte voor mijn team en voor mijzelf als individu. Je kunt jezelf hier blijven ontwikkelen en nieuwe dingen doen. Sta je voor veranderingen en mogelijkheden open? Dan kan het zomaar zijn dat je – net als ik met mijn 27 dienstjaren – een lange periode bij APG werkt. Of APG mijn laatste werkgever is, weet ik niet. Daar ben ik ook niet mee bezig. Ik moet nog een kleine twintig jaar werken en heb  wel geleerd dat je niet verder vooruit kunt kijken dan een aantal jaren.”

 

Waarin ligt voor jou nu de uitdaging?

“Met de komst van het vernieuwde pensioenstelsel verandert er voor ons bedrijf behoorlijk veel. Hoe transformeert onze organisatie zich en hoe houd je daarbij de medewerkers fit? Dat is wel een uitdaging. Steeds meer mensen zijn zich ervan bewust dat de balans tussen werk en privé goed moet zijn. Als organisatie moeten wij dat faciliteren. De pandemie speelde daarin een grote rol. Wij waren zeer streng in die periode, met als gevolg dat mensen hun hele levenspatroon lang hebben afgestemd op thuiswerken. Kinderopvang werd anders geregeld, er ging misschien een auto de deur uit. Dat zijn soms ingrijpende keuzes en het kost tijd en moeite om die gedeeltelijk weer om te vormen. Onze kantoren zijn nu ingericht op samenwerken en ontmoeten. Daarvoor kom je naar het werk. Die verbinding is cruciaal, vinden we. Dus dan moeten we onze medewerkers daarin faciliteren zodat ze een deel van hun werktijd op kantoor samen kunnen zijn. Je ziet dat die behoefte er is, zeker bij nieuwe mensen. Een organisatie leer je nu eenmaal niet kennen via een beeldscherm.”

 

Inmiddels ken je het dna van het bedrijf natuurlijk hartstikke goed. Wat is nou typisch APG?

 “Typisch APG vind ik: een gezamenlijk doel hebben en dat ook realiseren. Bij een crisis of bij belangrijke veranderingen komt er bij medewerkers echt iets extra’s los om er samen doorheen te komen. Verder vind ik dat APG veel oog heeft voor de mens. Je kunt hier jezelf zijn, er is veel betrokkenheid en een veilige cultuur. De werksfeer is heel prettig en dat is mooi om te ervaren. We faciliteren onze werknemers bovendien echt goed en maken het ze zoveel mogelijk naar de zin. Dat is echt niet overal zo.”

 

Hoe neem je even afstand van je werk?

“Mijn vrije tijd staat grotendeels in het teken van sport en het verenigingsleven. Handbal en in het verleden ook tennis. Eerst door het zelf te beoefenen, tegenwoordig afwisselend in trainersrollen en bestuursfuncties. Volgens mijn dochter kan ik het ook beter bij besturen houden. Ze zegt dat ik daarin beter ben dan in zelf sporten en training geven. Maar het meeste plezier en energie krijg ik toch van het werken met een team.”