‘Ik moet rondkomen van 40 euro per week’

Gepubliceerd op: 17 december 2021

Hoe ga je om met werk en geld voor nu en later? Leef je bij de dag of plan je doelbewust je financiële toekomst? En regel je ‘later’ zelf, of ben je aangesloten bij een pensioenfonds?

Renia Mers (64) wil absoluut uit de bijstand komen.

 

Renia Mers (64)

Beroep: Beginnend budgetcoach

Werkt wekelijks: 24 uur

Inkomen: Bijstandsuitkering à 1016 euro netto

Spaargeld: Geen

Pensioen geregeld? Ja, pensioen opgebouwd bij vorige banen

 

Wat doet u voor werk?

“Ik ben zelfstandig budgetcoach. Ik heb me onlangs voor de tweede keer ingeschreven bij de Kamer van Koophandel als ondernemer, met mijn bedrijf My Sweet Steps. Het is de bedoeling dat ik vanaf 1 januari start met het geven van workshops en het maken van budgetplannen voor klanten.”

 

Wat deed u hiervoor?

“Ik heb 37 jaar fulltime gewerkt bij diverse banken, waar ik me voornamelijk bezighield met klachten en kwaliteit. Toen mijn afdeling werd opgedoekt bij een reorganisatie, heb ik me laten omscholen tot budgetcoach. Maar net nadat ik voor mezelf was begonnen, stortte mijn hele leven in. Mijn relatie ging uit, waardoor ik moest verhuizen uit ons gezamenlijke koophuis, en ik kreeg in de daaropvolgende jaren tot twee keer toe een herseninfarct. Het was een nare, stressvolle periode, waardoor er die eerste keer weinig terechtkwam van mijn bedrijf. Hopelijk wordt het deze keer wél een succes.”

 

Hoeveel verdient u nu?

“Uit mijn eigen onderneming heb ik nog geen inkomen, daarom krijg ik nu nog een bijstandsuitkering à 1016 euro netto. Daarnaast ontvang ik huurtoeslag en zorgtoeslag, maar daar houd ik natuurlijk niets van over. Mijn laatste salaris bij de bank was ongeveer 2200 euro netto, dus dit nieuwe inkomen is wel even wennen geweest.”

 

Hoe komt u daarvan rond?

“Als budgetcoach weet je op een gegeven moment zelf ook wel hoe je met geld moet omgaan. Ik geef mezelf een weekbudget van 40 euro, waar ik het mee moet doen. Als het op is, is het op. Nee, dat is niet veel. Maar ik wil geen schulden hebben, dus ik heb geen keus. Ik moet al een jaar of vijf rondkomen van dit bedrag, inmiddels ben ik het wel gewend. Het is moeilijk om uit de bijstand te komen als je er eenmaal in zit. Als je boven de 50 bent word je niet makkelijk ergens aangenomen. Ik heb wel vrijwilligerswerk gedaan, waar ik 100 euro per maand voor kreeg als vergoeding. Maar verder mag je niets bijverdienen, anders word je gekort op je uitkering. Dat ik nu toch kan ondernemen, is dankzij het project ‘parttime ondernemer met een bijstandsuitkering’ van de gemeente Utrecht. Ik ben heel blij met deze mogelijkheid, want dat maakt het wat waardiger om in de bijstand te zitten. Bovendien ga ik ervan uit dat mijn bedrijf een succes wordt." 

 

Wat zijn uw vaste lasten?

“De huur bedraagt 673 euro. Daarnaast heb ik een telefoonabonnement van 28 euro per maand en betaal ik 90 euro aan gas en elektra. Best veel. Aan internet, tv en bellen ben ik 70 euro per maand kwijt. En ik heb, behalve mijn zorgverzekering en WA-verzekering, een begrafenisverzekering à 15 euro per maand.”

 

Ik heb geleerd dat je dingen niet alleen moet doen voor het geld, maar er ook plezier uit moet halen

Waar geeft u nog meer geld aan uit?

“Boodschappen, die 40 euro per week gaat voornamelijk daaraan op. Verder geef ik geld uit aan boeken, omdat ik wil bijblijven qua vakkennis. En ik heb een krantenabonnement voor 15 euro per maand, want ik vind het belangrijk om op de hoogte te zijn van wat er in de wereld speelt. Af en toe ga ik naar de bioscoop of het theater, of ga ik lunchen met vriendinnen of mijn dochter. Ik heb ook een museumjaarkaart.”

 

Waar bespaart u op?

“Ik ben minder vlees gaan eten, want dat is duur. Ook koop ik seizoensgroente en -fruit omdat dat vaak goedkoper is. Ik let goed op de aanbiedingen – helemaal nu alles nog duurder is geworden. Prijzige dingen die je altijd nodig hebt, zoals wasmiddel, koop ik groot in als ze in de bonus zijn. Zo bespaar ik. Met kleding kan ik lang doen, schoenen en jassen draag ik in principe meerdere jaren. Al heb ik net noodgedwongen een nieuwe jas gekocht, omdat mijn vorige veel te groot is nu ik veel ben afgevallen door het ziek zijn. De spullen die ik heb meegenomen toen mijn ex en ik uit elkaar gingen, zoals de wasmachine en de droger, zijn gelukkig nog steeds goed. Dus daaraan hoef ik voorlopig geen geld uit te geven. Verder probeer ik zoveel mogelijk gratis te doen, zoals cursussen van de vakbond.”

 

Heeft u spaargeld?

“Nee, niet meer. De buffer die ik had – 800 euro – heb ik gebruikt om een online omgeving te creëren voor My Sweet Steps, want ik ben vastberaden om uit de bijstand te komen. Ik hoop dat ik mijn buffer weer kan aanvullen als ik straks klanten heb. Ik heb altijd voor mezelf gezorgd, dat wil ik weer kunnen doen. Het is voor mij belangrijk om financieel onafhankelijk te zijn.”

 

Hadden uw ouders het vroeger thuis breed?

“Nee, ik kom uit een groot gezin, met acht kinderen. Ik ben de jongste. Toen we nog op Aruba woonden, had mijn vader altijd twee of drie baantjes. Maar toen hij zijn vaste baan kwijtraakte, was er gewoon niet genoeg geld om voor ons te zorgen. Als kind weet je wel dat er geen geld is, maar je hebt er ook weer niet zo veel erg in. Pas als anderen opmerkingen gaan maken, besef je dat armoede kennelijk iets is om je voor te schamen. Het heeft me wel gevormd. Mijn ouders wilden een betere toekomst voor ons, daarom zijn we op mijn 14de naar Nederland gekomen.”

 

Bent u bezig met uw oude dag?

“Ja, het is al bijna zover. In 2024 mag ik met pensioen. Ik heb gelukkig pensioen opgebouwd bij de banken en krijg straks ook AOW, plus wat pensioen via mijn ex. Ik denk dat ik alles bij elkaar wel weer op 2.000 euro per maand uitkom. Vergeleken met wat ik nu heb, is dat zeker genoeg.”

 

Hoe ziet u uw leven dan voor zich?

“Ik blijf gewoon werken, want ik vind het leuk en ik zou niet weten wat ik moet doen als ik ermee zou stoppen. De hele dag thuiszitten? Ik doe liever iets nuttigs met alle kennis die ik heb opgedaan. Het enige wat ik daarnaast wel zou willen doen, is reizen. Dat heb ik in het verleden veel gedaan, maar als je geen geld hebt, is dat geen optie. Dus ja, zodra ik weer kan reizen ga ik dat zeker doen.”

 

Wat is het belangrijkste wat u heeft geleerd over geld?

“Dat je dingen niet alleen moet doen voor het geld, maar er ook plezier uit moet halen. Iedereen heeft geld nodig, maar het maakt je niet altijd gelukkiger als je het hebt. Ik heb nu minder, maar ik ben wel gelukkiger dan toen ik nog fulltime werkte. Toen ging ik om zeven uur ’s ochtends het huis uit en kwam ik om zeven uur ’s avonds terug. Ik was alleen maar aan het werk. Er was geen tijd om echt van dingen te genieten. Ja, de vakantie, maar dat was maar twee of drie weken per jaar. Ik merkte dat ik eigenlijk altijd tijd tekortkwam. Nu heb ik meer tijd, minder geld, en ben ik gelukkiger.”