De invasie van Oekraïne vormt een aanslag op onze fundamentele waarden

Gepubliceerd op: 14 maart 2022

Meer dan twee weken. Zo lang duurt de oorlog in Oekraïne nu. Een oorlog die we tot voor kort bijna niet voor mogelijk hadden gehouden. Nu bereiken de verschrikkelijke beelden ons elke dag. De gevolgen zijn niet te overzien, maar het is duidelijk dat deze oorlog ingrijpende humanitaire, geopolitieke en economische langetermijngevolgen heeft voor de hele wereld.


De Oekraïners hebben nu directe en concrete hulp nodig. Dus wat zijn woorden waard, in een situatie als deze? Wat hebben degenen die direct geraakt worden door deze oorlog, aan die woorden? Een statement verandert niets aan hun situatie. Maar tegelijkertijd staan we als APG midden in de maatschappij en zijn we betrokken bij wat er leeft. We staan voor langetermijn inkomenszekerheid, maar altijd vanuit een duurzaam perspectief op de mens, het klimaat en de aarde. De invasie van Oekraïne door Rusland vormt een aanslag op dat perspectief en de waarden die daarbij horen.  


Solidariteit is een belangrijk deel van het fundament onder het Nederlandse pensioenstelsel en daarmee een belangrijke, inherente waarde voor APG. Die waarde telt nu nóg zwaarder. Allereerst zijn onze gedachten bij de slachtoffers, de Oekraïners die huis en haard hebben moeten verlaten en degenen die nu direct lijden onder het oorlogsgeweld. We denken ook aan onze medewerkers uit Oekraïne, Rusland en Belarus, die er familie en vrienden hebben wonen of die op een andere manier geraakt worden door deze oorlog. Als werkgever zullen we er alles aan doen om hen de ondersteuning, de begeleiding en de aandacht te geven die ze verdienen. De ogenblikkelijke solidariteit die we hebben zien ontstaan in onze samenleving en in Europa, signaleer ik ook in de organisatie van APG. Collega’s van diverse nationaliteiten willen de getroffenen helpen en hebben daarvoor initiatieven opgezet.


Vanuit de raad van bestuur kijken we vanzelfsprekend naar wat dit conflict betekent voor de klanten van APG. De pensioenfondsen en deelnemers waarvoor wij werken, kunnen rekenen op het vereiste advies en de acties die daaruit voortvloeien. De beslissing die bpfBOUW, ABP en SPW hebben genomen om hun beleggingen in Rusland (minder dan 1 procent van het totaal) te verkopen, is daar een voorbeeld van.


Hoewel de impact in de verste verte niet te vergelijken is met de gevolgen voor direct getroffenen, zijn we allemaal geraakt door wat er nu in Oekraïne gebeurt. We zijn verbijsterd, bezorgd en ons collectieve gevoel van veiligheid is plotseling aan het wankelen gebracht.  Het verdwijnen van de vanzelfsprekendheid van vrijheid en veiligheid doet ons beseffen hoe fundamenteel bepaalde waarden voor ons zijn. Ze staan onder druk, maar de eensgezindheid waarmee de samenleving reageert, laat ook zien dat we nog steeds bereid zijn om ons sterk te maken voor die waarden.

 

 

Annette Mosman, voorzitter raad van bestuur APG