"Als je te veel geld hebt, is niets meer speciaal"

Gepubliceerd op: 30 maart 2022

Hoe ga je om met werk en geld voor nu en later? Leef je bij de dag of plan je doelbewust je financiële toekomst? In deze Week van het Geld laten we enkele jongeren aan het woord. Marek (16) zet elke maand braaf wat geld opzij, maar laat de rest lekker rollen.

 

Marek Hankel (16)

Inkomen: 500 euro per maand

Spaargeld: ongeveer 700 euro

 

Krijg je nog geld van je ouders?

“Ja, 30 euro zakgeld en 50 euro kleedgeld per maand. Mijn vrienden krijgen ongeveer evenveel. Soms geven mijn ouders me iets extra’s, zoals laatst met carnaval. Toen kreeg ik 50 euro van ze en mocht ik zelf weten wat ik daarmee deed. Maar als ik iets krijg willen mijn broertje en zusje natuurlijk hetzelfde, dus mijn ouders kunnen niet aan de gang blijven.”

 

Vind je het genoeg?

“Niet voor wat ik ermee wil kopen. Kijk, ik kan best een shirt bij een goedkope winkel kopen voor 15 euro, maar ik wil liever een shirt van Daily Paper à 50 euro. Ik heb gewoon een dure smaak. Daarom gaat een deel van het geld dat ik verdien met mijn bijbaantje ook naar kleding, en vraag ik op mijn verjaardag en feestdagen vaak om merkkleding.”

 

Heb je nog andere inkomstenbronnen?

“Ja, ik werk bij de Jumbo achter de kassa, zo’n vijftien uur per week. Daarmee verdien ik 5,60 euro per uur, op zondag het dubbele. Op maandbasis is dat ongeveer 250 euro netto. Daarbovenop krijg ik nog een stagevergoeding van 180 euro per maand. Ik loop twee dagen per week stage in de gehandicaptenzorg. Alles bij elkaar krijg ik dus iets meer dan 500 euro per maand. Dat vind ik best veel.”

 

Wat heb je van huis uit meegekregen over geld?

“Mijn ouders zijn best wel zuinig, ze geven hun geld niet uit aan ‘domme’ dingen. Zij snappen bijvoorbeeld niet waarom ik zo nodig een shirt van Daily Paper moet hebben, ik kan toch net zo goed een goedkoop shirt kopen? Ik sta daar wat anders in, maar ik begrijp ze wel. Ze hebben me ook geleerd om genoeg te sparen, zodat je altijd wat geld achter de hand hebt.”

 

Hoeveel heb je zelf al gespaard?

“Tussen de 600 en 800 euro volgens mij. Ik stort elke maand ongeveer 200 euro op mijn spaarrekening. Ik vind sparen niet makkelijk, maar ik weet dat het verstandig is, dus ik doe het wel. Mijn ouders hebben ook nog een bepaald bedrag voor me opzijgezet voor later.”

Heb je een specifiek spaardoel?

“Ja, ik wil graag een scooter kopen. Die heb je niet voor minder dan 1500 euro, dus ik moet nog even doorsparen.”

 

Kun je goed met geld omgaan?

“Redelijk, soms moet ik de rem even weten te vinden. Weet je wat het is? Ik koop graag dingen. Ik kan nog veel meer op mijn spaarrekening zetten, maar wat schiet ik daarmee op? Als ik later een echt salaris heb, stelt die paar honderd euro niets voor. Dan kan ik beter nu een leuke tijd hebben met mijn verdiende geld dan dat het maar niets staat te doen op mijn spaarrekening.”

Weet je wat het is? Ik koop graag dingen

Waar geef je je geld aan uit, behalve aan merkkleding?

“Rijlessen, daarvan moet ik de helft zelf betalen, mijn ouders betalen de andere helft. Verder is uitgaan best wel duur. De supermarkt krijgt ook een deel van mijn inkomen; ik ga vaak in de pauze even een broodje halen met een blikje Red Bull, dat tikt wel aan. En ik heb bijvoorbeeld een Playstation gekocht, en een nieuwe telefoon. Die zijn ook niet goedkoop.”

 

Wat wil je later worden?

“Ik wil iets gaan doen in de maatschappelijke zorg. In de gehandicaptenzorg misschien, of in een jeugdgevangenis. Ik ben er nog niet helemaal uit waar precies. Maar ik wil sowieso met mensen werken, mensen helpen.”

 

Dat is geen sector die bekendstaat om de goede verdiensten, vind je dat lastig?

“Nou ja, je werkt natuurlijk wel om ervoor betaald te krijgen, maar als je alleen maar bezig bent met het beste inkomen, doe je iets verkeerd denk ik. Ik zou doodongelukkig worden als ik 10.000 euro per maand zou verdienen en de hele dag met een laptopje op een kantoor moest zitten. Ik ga veel liever mensen helpen. Dan krijg ik er maar wat minder voor, dat is dan jammer.”

 

Maakt geld gelukkig?

“Dat wel, daar ben ik van overtuigd. Voor een groot deel althans. Op mijn leeftijd zou het leuk zijn als ik echt veel geld had, zodat ik gewoon een scooter kon kopen en me niet druk hoefde te maken over wat ik uitgaf tijdens het uitgaan. Maar ik kan me niet voorstellen dat iemand als Jeff Bezos nog gelukkig is. Als je zoveel geld hebt, is niets meer speciaal. Voor mij is het straks heel bijzonder om een scooter te kunnen kopen, omdat ik er zelf keihard voor heb gewerkt. Maar als je alles zonder nadenken kunt kopen, is de lol er wel af.”

 

Maak je je zorgen over je financiële toekomst?

“Zorgen wil ik het niet noemen, maar ik denk er wel over na. Je merkt nu al dat alles duurder wordt. Ik heb soms het idee dat je haast wel een hoog inkomen moet hebben om nog een beetje leuk mee te doen. Ik denk ook dat ik langer thuis zal wonen dan ik misschien zou willen. We zijn net verhuisd naar een mooi huis, mijn vrienden kunnen hier vaak langskomen. Waarom zou ik dan voor extreem veel geld op een kamertje van 10 m2 gaan zitten? Ik zie mezelf niet op mijn 18de al vertrekken, dat is al over minder dan anderhalf jaar. Nee, ik zou het niet erg vinden om pas op mijn 21ste uit huis te gaan.”

 

Je pensioen is nog héél ver weg, ben je er al weleens mee bezig?

“Ik maak er vooral veel grapjes over, dat ik binnenkort met pensioen ga als ik het druk heb. Ik denk er ook weleens over na wat ik tegen die tijd zou doen, maar ik zet nog niets klaar voor als ik 70 ben hoor. Ik zie tegen die tijd wel wat ik over heb. Ik zie mezelf niet op mijn 50ste al stoppen met werken, zoals sommige mensen van plan zijn. Dan moet je alles opsparen en geen rooie cent uitgeven. Ik wil ook gewoon op vakantie kunnen en af en toe uit eten gaan – een beetje genieten.”