Kim Damoiseaux wint SPO Essayprijs 2021

Gepubliceerd op: 15 juni 2021

APG’er Kim Damoiseaux is de overtuigende winnaar van de SPO Essayprijs. Haar essay ‘De complexiteit van Flexibiliteit’ met als subtitel ‘Een nieuwe extra keuzemogelijkheid bij pensioneren, de lumpsum’ stak dit jaar met kop en schouders uit boven de rest. Alleen al de origineel gekozen titel sprak bij de jury, bestaande uit Guus Wouters, Emilie Schols en Ellen van Amersfoort, tot de verbeelding.

 

De SPO Essayprijs werd dit jaar voor de dertiende keer uitgereikt. In totaal streden vijf genomineerden om de felbegeerde prijs, waaronder drie medewerkers van APG. Een onafhankelijke vakjury beoordeelde alle essays op praktische toepasbaarheid, actualiteit, vernieuwende inzichten, persoonlijke visie en onderbouwing. Zaken waar het essay van Kim prima aan voldeed.

 

In het essay schrijft Damoiseaux over de lumpsum: de nieuwe keuzemogelijkheid die wordt toegevoegd aan de pensioenuitkering ineens. De lumpsum brengt meer flexibiliteit voor de deelnemer, maar ook meer complexiteit voor zowel de deelnemer als het pensioenfonds.

 


De jury motiveert haar keuze: “Het essay blinkt uit door de heldere schrijfstijl en de juiste & feitelijke argumentatie. Langs de lijn van heldere structuur weet Kim zaken goed voor het voetlicht te brengen en de lezer mee te nemen. Uit de bronvermelding blijkt goed en diepgaand literatuuronderzoek te zijn gedaan. Kim heeft gekozen voor een actueel en relevant onderwerp en geeft een nuttige aanbeveling aan de pensioensector om met deze ontwikkeling om te gaan”.

 


Volgens Damoiseaux vinden veel deelnemers het lastig om een weloverwogen keuze te maken. Op de korte termijn kunnen ze de invloed van hun keuze nog wel overzien. Maar de invloed op de lange termijn wordt vaak onvoldoende bekeken. En dat terwijl het erg belangrijk is om naar de algehele financiële situatie te kijken. Het kiezen voor een lumpsum beïnvloedt het resterende pensioen, maar ook andere financiële aspecten. Een mooie kans voor pensioenfondsen om meer toegevoegde waarde te bieden bij de keuzebegeleiding. Bijvoorbeeld door deelnemers te faciliteren met een rekentool en een totaaloverzicht van inkomsten en vaste en gewenste uitgaven. Zo kunnen deelnemers zich oriënteren op hun financiële toekomst en wordt impulsief gedrag voorkomen. Maar snelheid is geboden, in de tweede helft van volgend jaar worden mogelijk de eerste keuzes voor lumpsum al gemaakt.”