Economie

Economie

Hoever daalt de rente nog? Wat zijn de economische gevolgen van de coronacrisis? Hoe kijken we nu aan tegen globalisering? En wat zijn de gevolgen voor het Nederland van morgen? We verkennen het hier.

Thema
Inkomen
Collectie inhoud
3 Publicaties

Deze drie topvrouwen zien een ‘cut the crap-mentaliteit’ ontstaan

Gepubliceerd op: 12 juni 2020

Hoe gaan drie topvrouwen van het Nederlandse bedrijfsleven om met de zakelijke en persoonlijke uitdagingen die de wereldwijde coronacrisis voor henzelf en de organisatie meebrengt?

 

De crisis zorgt voor grote onzekerheid, maar werpt ook nieuw licht op risicomanagement en de kracht van purpose, concluderen Tanja Cuppen, Bianca Tetteroo en Annette Mosman, lid raad van bestuur bij APG. ‘Ons verandervermogen is veel groter dan we dachten.’

 

Lees het volledige artikel hier.

 

Fotografie: ABN AMRO / Maartje Geels / APG

Volgende publicatie:
APG, NPS en Swiss Life nemen de Portugese tolwegexploitant Brisa over

APG, NPS en Swiss Life nemen de Portugese tolwegexploitant Brisa over

Gepubliceerd op: 28 april 2020

APG, National Pension Service of Korea (NPS) en Swiss Life Asset Managers hebben een overeenkomst gesloten om een meerderheidsbelang van 81,1% te verwerven in Brisa, een toonaangevend Europees tolwegplatform. De verkopende partij waardeert het bedrijf op meer dan € 3 miljard.

 

Brisa heeft in Portugal in totaal 21 snelwegen onder beheer met een totale lengte van meer dan 1.500 km. Het netwerk omvat cruciale onderdelen van het Portugese wegennet, met jaarlijks meer dan 7,5 miljoen gebruikers.

 

Jan-Willem Ruisbroek, Hoofd Global Infrastructure Investment Strategy bij APG: “Deze investering in Brisa, namens onze pensioenfondsklant ABP, past in onze strategie om wereldwijd stabiele lange termijn rendementen te realiseren met hoogwaardige beleggingen in infrastructuur. Brisa heeft een gediversifieerd wegennet van hoge kwaliteit en levert daarmee een belangrijke bijdrage aan de economische ontwikkeling van Portugal. We kijken er naar uit om samen met José de Mello en onze consortiumpartners hoogwaardige service aan weggebruikers te leveren en te blijven innoveren in het weg- en mobiliteitsservicesegment. ”

APG doet deze investering namens pensioenfondsklanten ABP en APG PPF.

Afronding van de transactie is onder voorbehoud van goedkeuring door de relevante toezichthouders. Deze wordt in het derde kwartaal van dit jaar verwacht.

 

Lees hier het persbericht

Volgende publicatie:
Bijdrage APG aan Netspar-onderzoek over wonen, zorg en pensioen

Bijdrage APG aan Netspar-onderzoek over wonen, zorg en pensioen

Gepubliceerd op: 1 februari 2016

Het thema wonen, zorg en pensioen staat hoog op de agenda van de SER en verschillende ministeries. Het is ook onderwerp binnen de brede maatschappelijke pensioendialoog. Vanuit het uitgangspunt financiële planning van het individuele huishouden deed de Netspar-projectgroep 'Wonen, Zorg en Pensioen’ onderzoek naar betere afstemming van de drie domeinen.

 

Routekaart integrale benadering

Het kabinet is daarbij voorstander van een combinatie van meer maatwerk en keuzemogelijkheden, om beter aan te sluiten op de kenmerken en voorkeuren van deelnemers. Vanuit het uitgangspunt financiële planning van het individuele huishouden deed de Netsparprojectgroep 'Wonen, Zorg en Pensioen’ onderzoek naar betere afstemming van de drie domeinen. Daarover verscheen begin februari 2016 'De routekaart naar een meer integrale benadering van wonen, zorg en pensioen'.

 

Grote impact

De verbinding tussen wonen, zorg en pensioen kan, door de grote impact die het heeft op de financiële levensplanning, voor veel mensen relevant zijn, of ze nu pensioen opbouwen, een eigen woning hebben of behoefte hebben aan extra (ouderen)zorg. Wonen neemt in de verbinding met pensioen een andere plek in dan zorg. Wonen kent net als pensioen een rol bij vermogensvorming/sparen, terwijl zorg meer een verzekeringskarakter heeft. Niettemin zijn er relevante verbindingen tussen zorg met pensioen en wonen, denk aan langer thuis wonen door ouderen of de inzet van een eenmalige pensioenuitkering voor een specifieke niet-verzekerde zorgbehoefte. Het rapport beschrijft de trends, de knelpunten en oplossingsrichtingen.