Beursgenoteerd

Beursgenoteerd

APG belegt op verschillende manieren. Van private beleggingen tot grote beursgenoteerde ondernemingen. Daar zit natuurlijk een gedachte achter: ons beleid. Want waarin beleggen we wel en waarin niet? Aan welke eisen moeten bedrijven voldoen? En pakt dat altijd goed uit? Die verhalen en achtergronden vind je hier.

Thema
Lange termijn beleggen
Collectie inhoud
2 Publicaties

APG start met beleggen in Chinese aandelen

Gepubliceerd op: 19 december 2017

APG gaat voor pensioenfondsklanten en hun deelnemers in Chinese aandelen beleggen. De eerste investering van 250 miljoen wordt zeer binnenkort gerealiseerd.

 

Investeringen met E Fund

De investeringen worden gedaan in samenwerking met E Fund, één van de grootste beleggers van China. APG en E Fund wisselen kennis uit op het gebied van vermogensbeheer, ICT en pensioenadministratie. Het partnership met E Fund past in de strategie van APG en haar pensioenfondsklanten om nadrukkelijk in duurzaamheid en groeimarkten te investeren. Daar verwacht APG op de lange termijn meer rendement voor deelnemers te realiseren.

Bij de selectie van bedrijven kijken APG en E Fund zowel naar het risico-rendement profiel als duurzaamheids-criteria. Doordat APG direct investeert, zonder tussenkomst van externe partijen, zijn ook de kosten van de belegging in Chinese aandelen relatief laag.

 

Aantrekkelijke investeringskansen

Gerard van Olphen, bestuursvoorzitter APG Groep: “Door slim en duurzaam te beleggen werken we aan een goed pensioen voor deelnemers van pensioenfondsen. De Chinese economie groeit razendsnel en biedt zeer aantrekkelijke investeringskansen. Het partnership met E Fund levert aan beide zijden voordelen op. APG brengt als duurzame pensioenbelegger veel kennis en ervaring op het gebied van ESG met zich mee. E Fund heeft als grote Chinese belegger veel kennis van de lokale markt. APG wil deze kennis in de toekomst ook delen met andere institutionele beleggers.”

Volgende publicatie:
APG komt samen met E Fund met Chinees aandelenfonds

APG komt samen met E Fund met Chinees aandelenfonds

Gepubliceerd op: 20 september 2017

APG en de grote Chinese vermogensbeheerder E Fund lanceren een esg-fonds dat belegt in Chinese aandelen. Volgens de initiatiefnemers is dit het eerste in zijn soort.

 

‘De samenwerking met E Fund als sterke lokale partner maakt het mogelijk te beleggen in Chinese A shares en esg-criteria te hanteren’, aldus Harmen Geers, woordvoerder van APG. ‘Het fonds biedt toegang tot de aandelenmarkten op het vasteland van China. Het belegt in een beperkt aantal bedrijven.’

 

Op dit moment belegt APG nog niet in deze aandelen. APG belegt in Chinese bedrijven via de beurs in Hong Kong waar veel grote Chinese ondernemingen staan genoteerd. Klanten van APG hebben in eerste instantie €250 mln toegezegd. Het valt bij die pensioenfondsen onder de noemer aandelen opkomende markten. APG verwacht dat het fonds nog verder zal groeien in de komende jaren. Een team bestaande uit beleggers van APG en E Fund zwaait de scepter over het nieuwe fonds. Dit team kijkt bij de selectie van bedrijven zowel naar het risico-rendement profiel als de esg-criteria.

 

In een verklaring stelt Ronald Wuijster, cio ad interim van APG, dat de vermogensbeheerder graag optreedt als een verantwoorde lange termijn belegger voor zijn klanten. ‘Onze verantwoorde beleggingsaanpak in combinatie met de lokale kennis biedt unieke beleggingskansen in China.’ Wuijster verwacht dat de trend meer te beleggen in China zal doorzetten en wil opgedane kennis delen met andere institutionele beleggers.